latinica  ћирилица
14/06/2017 |  09:32 ⇒ 10:20 | Аутор: РТРС

Ламерт: Приштина мора спровести договорено

Предсједник њемачког парламента, Норберт Ламерт, који данас борави у званичној посјети Србији, рекао је да оно што су договорили Београд и Приштина мора да буде спроведено, а значајан дио тога је оснивање заједнице српских општина на Косову и Метохији.
Норберт Ламерт (Фото:indiskretionehrensache.de) -
Норберт Ламерт (Фото:indiskretionehrensache.de)

Ламерт је напоменуо да ЕУ подржава дијалог Београда и Приштине, али да на крају обје стране треба да постигну компромис. Говорећи о односу Запада према Балкану, Ламерт је рекао да су САД много учиниле на стабилизацији прилика на Балкану, али да се подразумијева да ЕУ и њене чланице, као сусједи, имају водећу улогу, како би подржале Србију и земље у окружењу у остваривању њиховог стратешког циља да испуне све критеријуме за приступање ЕУ.

Као кључни изазов за Србију у процесу приступања ЕУ означио је реформу у области владавине права, нарочито у правосуђу, јачање слободе медија, те нормализација односа са самопроглашеним Косовом. Говорећи о предстојећем самиту лидера западног Балкана у Трсту, у оквиру Берлинског процеса, Ламерт је рекао да је његов циљ да се даље ради на успостављању заједничког тржишта од 20 милиона становника, које чине државе западног Балкана.

Извор: СРНА