latinica  ћирилица
14/06/2017 |  09:05 | Аутор: РТРС

Поднесен извјештај против четири Бошњака за ратни злочин над Србима у Мостару

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против четири лица чији су иницијали М.М, М.П, М.М. и Џ.К. због сумње да су током 1992. године на подручју Мостара починили злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног српског становништва.
Полиција РС - Фото: РТРС
Полиција РСФото: РТРС

Они су осумњичени да су, кршећи правила међународног хуманитарног права за вријеме рата у БиХ, као припадници такозване Армије БиХ, 15. јуна 1992. године планирали, организовали и извршили широк и систематичан напад на цивилно српско становништво села Јасењани, општина Мостар, вршећи прогон, пљачку, разарање до темеља објеката и уништавање и паљење православне цркве и сеоског гробља.

Оптужница их терети и за учествовање у убиству седам цивила српске националности из породице Рајковић, старости од 36 до 83 године - Славка и његове супруге Јованке, Данице, Марка, Росе, Јованке и Саре.

Према незваничним сазнањима Срне, извјештај је поднесен против Мостараца Мује Мацића /60/ званог Беговац, Миралема Мацића /52/, Мухамеда Полчића /70/ и Џафера Куртовића /55/.

Полицијска управа Требиње доставила је за пет мјесеци Тужилаштву БиХ пет извјештаја за почињених 10 кривичних дјела против пет лица на подручју општина Мостар, Коњиц и Ливно.

Извор: СРНА