latinica  ћирилица
13/06/2017 |  21:55 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Како (не)спавање утиче на успјех на послу

Одлазак у кревет сваке вечери у исто вријеме за многе је тежак задатак.

Ипак, испоставило се да овај образац може да утиче на нас на више начина.

Научници су открили да су они који свако вече одлазе на спавање у исто вријеме много успјешнији од оних који о томе не воде рачуна. Као што је организму потребан одређен број сати сна, исто такав утицај на организам има и овај образац спавања.

Мало истраживање спроведено је над 61. студентом на Харварду. Након 30 дана праћења установљено је да су они са најнередовнијим сном имали најлошије оцјене.

И не само то. Они који су на спавање одлазили у исто време, лакше су се будили ујутру и мање им је било потребно времена да заспу увече. Код супротних случајева, наш сат постаје збуњен.

"Наша истраживања су показала да устаљен одлазак на спавање има исту важност као и дужина сна, али исто тако, редовност сна је независна од његове дужине“, истиче доктор Ендру Филипс.

Интересантно је да су студенти спавали једнак број сати, али су њихови биолошки сатови варирали.

"Увидјели смо да је биолошки сат каснио три сата код студената који су неравномерно спавали, у односу на студенте са равномјернијим сном", рекао је један од аутора истраживања доктор Чарлс Зоислер.

"За студенте којима су време спавања и време буђења били неконзистентни, часови и испити које су имали у 9 сати су, по њиховом унутрашњем времену, почињали у 6 сати, тј. оно доба када мозак још не ради пуном паром. Иронично, они нису уштедили вријеме јер су на крају спавали таман колико и ученици који су се придржавали редовнијег распореда."

Извор: Индепендент