latinica  ћирилица
13/06/2017 |  20:49 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Којић: Измјене Кривичног закона БиХ - покушај укидања Српске

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила Републике Српске Милорад Којић сматра да данашње утврђивање измјена Кривичног закона БиХ у Савјету министара представља покушај прекрајања историје, укидања Српске и њеног приказивања као геноцидне творевине
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"То је још један покушај да се укине Република Српска, што је тенденција бошњачких политичких кругова. Српски представници у парламенту БиХ не смију да гласају за овај приједлог", рекао је Којић Срни.

Он је напоменуо да су према тим измјенама предвиђене казне од пет до 10 година затвора за негирање геноцида или злочина против човјечности, те нагласио да је то покушај да се "запуше уста свима који правним чињеницама и аргументима доказују шта се заправо дешавало током протеклог рата".

"Циљ је да верификују пресуде и монтиране процесе који су донесени и пред Хашким трибуналом и правосудним институцијама БиХ", навео је Којић.

Он је истакао да је ово и покушај прекрајања историје.

"Покушај је да се кроз правоснажне пресуде напише историја, а оне су Србима на терет стављале геноцид и злочин против човјечности, као два најтежа кривична дјела, Срби се терете као искључиви кривци, што показују и статистике", рекао је Којић.

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог закона о измјенама и допунама кривичног закона БиХ. Овим приједлогом предвиђено је кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од 5 до 10 година.

Извор: СРНА