latinica  ћирилица
13/06/2017 |  17:53 ⇒ 14/06/2017 | 07:35 | Аутор: РТРС

Објављен ратни дневник Холанђанке, која је рат провела у Палама (ВИДЕО)

У организацији Представништва Републике Српске у Београду, одржана је промоција књиге Јени Лигтенберг "Ратни дневник, Пале 1993 -1995".
Ратни дневник "Пале 1993-1995" - Фото: РТРС
Ратни дневник "Пале 1993-1995"Фото: РТРС

Ова Холанђанка у свом дневнику слика ратну стварност у Републици Српској на основу личног искуства у ратним болницама на Палама и Касиндолу.

Фармацеут по струци Јени Лигтенберг, вјерно свједочи о херојству и етици српских љекара, али истовремено даје и праву слику лицемјерја међународне заједнице. Управо због таквог става западних моћника, одлучила је да помогне српском народу и да се на тај начин супротстави пропаганди западних медија.

- Од првог дана од када је госпођа Јени, као нека врста изненађења, дошла на Пале, па до данашњихз дана, јер она је још увијек жива мада је болесна, ја и даље осјећам једно страшно дивљење према њој и поштовање. У то спада, сигурно, и пријатељство. Она је за мене, нешто што сам је увијек говорио, ја могу патриота, али не могу бити никако патриота колико је она била - истакао је приређивач књиге Мирко Шошић.

Иако је првобитно хтјела да остане само неколико дана, Лигтенбергова је на сарајевском ратишту провела три ратне године. Дошла је да би се лично увјерила ко су, како каже, ти Срби и шта то они раде.

- Госпођа Јени је имала велико поштовање према српском народу и била је свјесна велике дискриминације која се чини према Србима. Са своје стране је дала један људски допринос, огроман допринос - истакао је министар здравља у влади Радована Караџића Драган Калинић.

Холандска апотекарка Јени Лигтенберг својим радом задужила је цјелокупни српски народ, а не само рањенике. Неуморно је слала многобројне дописе страним редакцијама, обраћала се на различите међународне адресе и протествовала, а посебно је била активна крајем 1995. године када је НАТО бомбардовао Републику Српску.