latinica  ћирилица
13/06/2017 |  17:09 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Фискалним рачуном у борби против сиве економије (ВИДЕО)

Из сиве зоне у легалне токове пословања – пут је то којим су порески обвезници у Републици Српској кренули још 2008. године.
Фискални рачун - Фото: РТРС
Фискални рачунФото: РТРС

Готово десет година касније стање у фискалном систему знатно је боље, али још има оних који правила не поштују. Појачану провјеру на терену у наредних мјесец дана обављаће Пореска управа.

Први рачун на оваквој фискалној каси, у Републици Српској, одштампан је у августу 2008. Још тада су економисти говорили да ће фискализација допринијети томе да порезом буде обухваћен највећи дио привредне активности и да буде смањен обим сиве економије. Навика узимања фискалних рачуна, код већине се одавно усталила.

Инспектори на терен најчешће и излазе у цивилу. Сачекају да ћи ће добити фискални рачун, а ако се то не догоди – догоди се казна. Тако је прошле године извршено више од 4.300 контрола, а чак 1.739 пореских обвезника добило је казне чији је укупан износ вртоглавих милион и 176 хиљада. Неки су чак уз прекршајни налог добили и жуту траку на свом објекту.

У посљедње вријеме уочен је пад дисциплине пореских обвезника код издавања фискалних рачуна, али и грађана који недовољно користе законску могућност да сиву економију сведу на минимум.

- Пореска управа Републике Српске предузеће све мјере из своје надлежности да прво превентивним мјерама, а затим интензивним контролама на терену, побољша дисциплину пореских обвезника када је ријеч о издавању или узимању фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге,  каже Никола Салапура, портпарол Пореске управе Републике Српске.

Управо зато је и покренута кампања “Корак предузми, рачун узми”, како би се лоша навика појединих грађана промијенила, али и повећала фискална свијест. Извршавају ли обвезници своју законску обавезу, најбоље ће знати инспектори који у наредних мјесец дана интензивније контролишу. Данас, бар тамо гдје смо ми контролисали, проблема није било, али да вас оваква кафа не би коштала и три пута више, фискални рачун издајте на вријеме.