latinica  ћирилица
13/06/2017 |  13:07 | Аутор: РТРС

У петак завршне ријечи у поступку против Салиховића

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ и одбрана у петак, 16. јуна, без присуства јавности, изнијеће завршне ријечи у поступку који се води против суспендованог тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића.
Горан Салиховић - Фото: СРНА
Горан СалиховићФото: СРНА

Након рочишта одржаног 29. маја, које је било затворено за јавност, Салиховић је изразио наду да ће бити ослобођен свих оптужби.

"Ниједан доказ тужиоца који је до сада изнесен није доказан и очекујем да ће тужба бити одбачена. Ово је 'блам' од тужбе који мора бити исправљен. Ако се води дисциплински поступак против главног тужиоца за овакве ствари, можете мислити шта могу очекивати остале судије, тужиоци и грађани. Повјерење у правну државу можемо потпуно изгубити", рекао је тада Салиховић новинарима.

Претходно рочиште почело је саслушањем новинара Мате Ђаковића који је навео да је свједочио о транскриптима разговора између њега, Салиховића и предсједника Републике Српске Милорада Додика, који су објављивани у медијима.

Ђаковић је додао да су транскрипти настали у марту и априлу прошле године, након Салиховићевог гостовања у емисији "Телеринг".

Салиховићев бранилац Рифат Коњић рекао је да су тужилац Тужилаштва БиХ Ћазим Хасанспахић и стручни савјетник у Тужилаштву БиХ Мирза Јамаковић свједочили на околности рада на предмету "Бобар банка".

Дисциплинска комисија одбила је саслушање директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића и директора ОБА Османа Мехмедагића који су већ два пута позивани, а нису били у могућности да се одазову.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, те да је омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлаштена и да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Салиховић је осумњичен и за намјерно давање лажне или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, унапређењем и напредовањем у служби или било којим другим областима које су у надлежности ВСТС-а, те да је својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Извор: Срна