latinica  ћирилица
13/06/2017 |  12:02 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Сарадња Алумине и словеначког "Силкема"

Компаније "Алумина" из Зворника и "Силкем" из Словеније веома успјешно сарађују захваљујући заједничким пројектима који ће допринијети бољем и конкурентнијем наступу ових фабрика на свјетском тржишту, констатовали су у Зворнику предсједник Управног одбора "Алумине" Милорад Мотика и директор "Силкема" Јанез Бедрач.
Зворник: "Алумина" - Мотика и Бедрач - Фото: СРНА
Зворник: "Алумина" - Мотика и БедрачФото: СРНА

На састанку је речено да је "Алумина" на основу вишегодишњих пословних уговора са "Силкемом" обезбиједила знатан пласман својих производа. Мотика је истакао да је циљ зворничке компаније да новим пројектима у наредном периоду још више оснажи пословну сарадњу са фабриком из Кидричева.

"То је партнер који је заинтересован за све сфере функционисања производа алумосиликатне области, затим хидрата и неметалуршке глинице", истиче Мотика и наглашава да успјешна сарадња и партнерство са "Силкемом", али и са другим пословним партнерима, обезбјеђују стабилнију и просперитетнију будућност зворничке фабрике.

Директор "Силкема" Јанез Бедрач је нагласио да су пословни односи са менаџментом "Алумине" на високом и веома професионалном нивоу што се, између осталог, огледа и у помоћи код трансформисања производног програма из металуршког на неметалуршку страну. Он каже да "Алумина" са класичном производњом металуршке глинице нема великих шанси за нормалан рад и развој, будући да је независан играч на тржишту са релативно малим капацитетом и не баш повољном локацијом, што може бити веома осјетљиво на честе тржишне турбуленције.

"Ако желимо са `Алумином` развијати дугорочне пословне односе морамо бити сто одсто убијеђени да ова фабрика може на дужи рок нормално да преживи тржишне ударе, што је једино могуће трансформисањем производног програма у неметалуршку сферу", објашњава Бедрач.

Према његовим ријечима, "Силкем" подржава сваку промјену производног програма у "Алумини" у смјеру неметалуршких специјалних производа, а један од таквих примјера је и реализација пројекта преципитираних хидрата, чија се пробна производња у "Алумини" очекује ових дана.

Извор: СРНА