latinica  ћирилица
13/06/2017 |  10:37 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

Стратегија запошљавања БиХ игнорише Републику Српску

Израда стратегије запошљавања у БиХ, за период од ове до 2020. године, наишла је на негодовања из Републике Српске, јер су игнорисани услови које је одредила Влада Српске.
Изградња - Фото: РТРС
ИзградњаФото: РТРС

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске подсјећају да је Влада још у фебруару прошле године, закључила да ће њена ресорна министарства, која су израдила стратешке документе за област из своје ресорне надлежности учествовати у изради стратешких докумената на нивоу БиХ тек након стављања у функцију система координације процеса европских интеграција, који су формално прихватиле Влада и Народна скупштина.

Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Српске, чији је представник требало да буде на радионици о изради нацрта ове стратегије на коју су позвани представници Републике Српске, Федерације и Дистрикта Брчко, каже да се нису одазвали овој радионици јер није било потврде да ће у креирању стратегије бити уважени ставови и из Српске.

Из Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске подсјећају да је, у складу с усаглашеним системом координације процеса европских интеграција у БиХ, све активности у вези с израдом овог стратешког документа неопходно размотрити и усагласити искључиво у оквиру Радне групе за социјалну политику и запошљавање. Истичу да  Федерација БиХ још није израдила стратешки документ за област запошљавања, што је један од услова да представници институција Српске учествују у изради Нацрта стратегије запошљавања у БиХ 2017 - 2020. године. Иначе, из Европске комисије су надлежна министарства у БиХ обавијештена да ова Комисија очекује запримање Нацрта стратегије запошљавања за БиХ најкасније до почетка јула.

У Нацрту стратегије запошљавања у БиХ 2017 - 2020. пише да се БиХ суочава с вишеструким изазовима у вези са дјеловањем тржишта рада. Констатује се да је ситуација на тржишту рада гора него у свих шест земаља западног Балкана (осим Косова). Главна забринутост се односи на опште одсуство напретка на тржишту рада од 2010. године уз стагнацију већине показатеља тржишта рада.

Извор: Независне новине