latinica  ћирилица
13/06/2017 |  09:55 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Оснивач "Стратфора" - Земље Балкана морају у конфедерацију!

Свјетски геополитичар, Џорџ Фридман, сматра да су САД направиле велику грешку када је ријеч о НАТО бомбардовању 1999. године.
Џорџ Фридман (Фото:CIRSD) -
Џорџ Фридман (Фото:CIRSD)

Заложио се за стварање конфедерације у региону с обзиром да је, како је рекао, Русија далеко, а да је Европа постала проблематична и "у нереду", тако да ни Србија, нити регион, не могу да се ослоне ни на кога. Он сматра да је региону потребан другачији модел и да је ова регија функционисала само онда када је била федерација, као за вријеме Југославије. Према његовом мишљењу бивше југословенске републике имају невјероватну способност да генеришу сукоб између себе, ризикујући животе, економски развој и будућност за ствари које нису важне.

Фридман је оцијенио и да је пријемом Црне Горе НАТО "изгубио компас" јер је Америка сада законски обавезна да је брани, што пред америчку администрацију поставља дилему даље улоге у Алијанси. Говорећи о томе да ли ће предсједник САД Доналд Трамп издржати пун мандат, навео је да се Трамп може склонити само ако се докаже да је починио неки велики злочин, а не на основу његовог сукоба са медијима.

Када је ријеч о предсједнику Русије Владимиру Путину, Фридман је нагласио да ће га историја памтити као човјека који је спасио Русију након Јељцинове неспособности и који је успио да је уједини.

Извор: Агенције