latinica  ћирилица
13/06/2017 |  08:05 ⇒ 08:11 | Аутор: РТРС

Музеј Херцеговине окупио умјетнике из шест земаља

У Музеју Херцеговине Требиње свечано је отворена Друга међународна ликовна колонија "КОЛО 2017" на којој учествује 25 ликовних умјетника из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Бугарске.
Требиње: Ликовна колонија "КОЛО 2017" - Фото: СРНА
Требиње: Ликовна колонија "КОЛО 2017"Фото: СРНА

Истакнути ликовни ствараоци ће до 18. јуна радити у инспиративном простору Музеја Херцеговине и околини, а током колоније биће организован и низ пратећих програма - изложбе, ликовна радионица, модна ревија, концерт, а нагласак је на хуманитарној изложби за дјецу са посебним потребама која ће бити одржана у четвртак, 15. јуна.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак је, отварајући колонију, истакао да је ова манифестација, иако тек на путу стварања властите традиције, већ афирмисана у Требињу и шире захваљујући учешћу познатих и признатих умјетника, те богатом и разноврсном програму.

- Осим општег културног значаја, посебан квалитет ликовне колоније јесте организација радионице за дјецу са посебним потребама ради њиховог укључивања у процес стварања и изражавања, пружања могућности и избора, давања подршке и остваривања властитих потенцијала - навео је Бањак.

Селектор и један од организатора колоније ликовни умјетник Дражен Милић подсјетио је да је ова манифестација утемељена на велики јубилеј, 60 година Градског КУД-а "Алат", те да ће захваљујући подршци Градске управе и Музеја Херцеговине њено друго издање по броју и умјетничком реномеу учесника, те бројним пратећим садржајима, бити на знатно већем нивоу.

Милић је истакао да је посебно важно да се грађани одазову хуманитарној изложби за дјецу са посебним потребама.

- Сваки умјетник ће један рад посветити једном дјетету. А увече ће бити продајна изложба, при чему ће сав приход ићи дјеци са посебним потребама - навео је Милић.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић захвалила је Градској управи што је препознала значај ове манифестације, прихватила покровитељство и уврстила је у званични програм Требињског културног љета.

Она је додала да Музеј Херцеговине, управо захваљујући колонији, у овим данима неће бити само институција која чува, представља и бави се проучавањем културно-историјског насљеђа", већ постаје и мјесто стварања умјетничких дјела, која ће остати у овој установи, као поклон умјетника Требињу.

- Сва умјетничка дјела настала на колонији остају у Фундусу Музеја Херцеговине. За нека будућа покољења скупљамо нову збирку савременог ликовног стваралаштва - истакла је Грујићева.

Почетак колоније синоћ је озваничен отварањем изложбе слика два истакнута умјетника Хаџи Бранка Никитовића из Републике Српске и Василева Ничеа из Македоније.

Никитовић се представио са 54 акварела моста "На Дрини ћуприја", а Ниче сликама фигуре жена и пејзажа.

Извор: СРНА