latinica  ћирилица
13/06/2017 |  07:24 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу Кривичног законика, поднесено око 90 амандмана (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске, на 19. редовној сједници, по хитном поступку разматрала је измјене и допуне Закона о платама запослених у МУП-у Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Организационим промјенама у Министарству унутрашњих послова и увођењем полицијских управа, измјењен је и назив радних мјеста и систематизована су нова радна мјеста, због чега је овај закон морао бити разматран по хитном поступку, рекао је министар Лукач.

Највећа новина је увођење и варијабилоног дијела плате, односно прописана је могућност увећања или умањења основне плате, у складу са резултатима рада и расположивим средствима. Овакву одредбу подржала је већина посланика, али опозициони посланици замјерали су то што није било дијалога са Синдикатом радника унутрашњих послова.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач, истиче да ће новим законом бити награђени радници који остварују добре резултате, што ће, каже, довести до ефикаснијег и квалитетнијег рада запослених.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је данашњи рад сједнице, која ће бити настављена сутра у 10.00 часова.

20.10... Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је основна намјера ресорног министарства, када је ријеч о доношењу закона о заштити лица која пријављују корупцију, била да побољша ситуацију у друштву и охрабри људе да пријављују корупцију и криминал. Касиповић је рекао да су се бавили "танком нити" која се односи на могућност злоупотребе овог права, те да је ријеч о закону којег није било лако конципирати.

У образложењу овог приједлога наведено је да се овим актом уређује заштита лица која пријављују корупцију, поступак пријаве, обавезе поступања одговорног лица и надлежних органа у вези са пријавом и заштитом лица која пријављују корупцију и друга питања значајна за лица која пријављују корупцију.

Пријавилац корупције је заштићен по основу овог закона и не смије имати штетне посљедице због пријаве корупције, нити уколико се утврди да наводи пријаве учињени у доброј намјери нису тачни.

19.55... Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да су посланици током данашње расправе у републичком парламенту дали око 90 амандмана на Приједлог Кривичног законика Српске и да ће се Министарство, односно Влада и радна група који су радили овај текст, до дана за гласање изјаснити о тим амандманима.
"Сваки амандман ћемо са пажњом размотрити. Жао ми је што су поједине дискусије артикулисане без уложених амандмана", рекао је Касиповић у завршној ријечи о овом акту.

Он је нагласио да се о овом законском приједогу говорило у најбољој намјери "без партијских и политичких подјела", и у најбољој намјери да се закон унаприједи.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је вечерас да је члан у Приједлогу кривичног законика у којем се као кривично дјело дефинише довођење Републике Српске у стање потчињености или зависности према другом је недоречен или недефинисан.

Он је током дискусије у Народној скупштини Српске о овом акту рекао да то треба прецизирати каква је то врста потчињености и да таква недореченост не може остати.

Посланик СРС Републике Српске Миланко Михајилица сматра да се тај члан може "окренути и према опозицији", све у зависности како би ко тај члан тумачио, додајући да је дефиниција потпуно нејасна и отворена за манипулације.

19.00... Посланик НС-а Адам Шукало сматра да у Приједлогу кривичног законика Републике Српске треба дефинисати да кривично гоњење не може застарјети у злоупотребама почињеним у процесу приватизације. Он је током дискусије у Народној скупштини Српске о овом акту рекао да је требало прецизирати злоупотребе у јавном сектору и код поступка запошљавања, као и пооштравање казни за више кривичних дјела којим је наступила имовинска штета или противправна корист, те веће казне за лажно свједочење свједока и вјештака.

Посланик Коалиције "Домовина" Адмир Чавка сматра да у Приједлогу кривичног законика у дефиницији насилничког понашања треба укључити и оне друштвене мреже које изазивају неспокојство код грађана.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић нагласио је да би у овом акту требало да "мало више буде заступљена тема ратних злочина", као и да би обљубу над немоћним лицем требало још строже кажњавати од предвиђеног.

Посланик СНСД-а Светозар Јовановић навео је да је Клуб СНСД-а формулисао један број амандмана, међу којима и амандман да се амнестија или помиловање могу дати тек након двије трећине извршене казне дуготрајног затвора.

18.30... Посланик СП-а Зденка Гојковић рекла је данас током расправе о Приједлогу кривичног законика Републике Српске у Народној скупштини да би требало легализовати употребу канабиноида у медицинске сврхе.  "У посљедњих годину и нешто дана вођене су активности да се канабиноиди, који су екстракти из индијске конопље, легализују у употреби за медицинске сврхе. То је прошло одређене инстанце и надлежна комисија Министарства цивилних послова БиХ прихватила је ову иницијативу, а била је и на Савјету минситара БиХ", рекла је Гојковићева.

Она је навела да се канабиноиди дају пацијентима, који болују од најтежих болести и који имају неподношљиве болове, а гдје се у правилу користи морфијум, који је екстракт мака.

Она је навела да би ресорно министарство требало дати одговор на то да ли се ово питање може ријешити овим, или неким другим законом.

Посланик СДС-а Желимир Нешковић рекао је током расправе да би требало дефинисати шта је то што се третира избјегавањем издржавања казне.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да овај Приједлог закона представља напредак у односу на постојећи Кривични закон Српске.

Чавић сматра и да би лажну узбуну, којом се узбуњују јавне институције требало квалификовати као кривично дјело, док за кривична дјела силовања треба пооштрити минималну казну за починиоца, који је изразио посебну свирепост.

15.10... Посланик СДС-а Давор Шешић изјавио је данас да је текст Приједлога кривичног законика Републике Српске добар и предложио одређени број амандмана на његов текст, међу којима је и пооштравање казни за смртни исход у саобраћајним незгодама. Шешић је додао да се предложени амандмани односе и на то да за условни отпуст затвореника одлучује надлежни суд, а не комисија коју би формирало ресорно министарство.

Посланик ПДП-а Перица Бундало сматра да циљ овог закона треба бити пооштравање казни и увођење нових кривичних дјела.

Он је у име ПДП-а и антикоруптивног клуба најавио више од 60 амандмана, оцјењујући да би то побољшало постојећи текст.

Бундало је истакао да би требало дефинисати да се амнестија и помиловање не може дати за дјела за која је изречена дуготрајна казна затвора, као и да треба пооштрити казне за генитално сакаћење, те увести ригорозне казне за сексуално искориштавање и злостављање дјеце.

14.45... Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да Приједлог Кривичног законика спада у сет антикорупциони закона, а разлог за његове доношење је што се у односу на постојећи Кривични закон из 2003. године, који је више пута допуњаван, десило више промјена, као и појаве нових кривичних дјела и њихових обиљежја.

"Овим приједлогом одговорили смо и на темељне захтјеве више међународних институција, прије свега Манивала", рекао је Касиповић образлажући овај акт на сједници Народне скупштине Српске.

Он је додао да је дошло до појаве нове групе кривичних дјела као што су сексуално злостављање и искориштавања дјеце, одузимање ствари и средстава стечених кривичним дјелом, као и група кривичних дјела против привреде.

Касиповић је истакао да је приликом израде Приједлога Кривичног законика консултовано и примијењено десетине међународних аката који регулишу различите области, чиме се настојало да се овај закон осавремени.

 .......................................................................................................................................................................

Уочи засједања, Синдикат радника унутрашњих послова затражио је да Влада повуче предложене измјене јер ће, како тврде, примјеном члана који говори о варијабилном дијелу плате, примања радника са средњом стручном спремом бити умањена и до 10 одсто.

14.25... Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да МУП има добру сарадњу са гранским синдикатом, те да су први потписали посебан колективни уговор, али да синдикат није у праву када тврди да се измјенама Закона о платама запослених у МУП-у задире у тај уговор.

"Без обзира што смо се разишли у мишљењима, са синдикатом ћемо сигурно наћи заједничко рјешење и у вези са овим питањем", истакао је Лукач.

Он је рекао да је његова идеја да буде уведен варијабилни дио основне плате коначно добила прилику да буде уведена у закон.

У завршној ријечи након расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у МУП-у по хитном поступку, Лукач је рекао да је варијабилни дио у МУП-у неопходан без обзира колико износио.

14.10... Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић сматра да је увођење варијабилног дијела основне плате полицијских службеника добар потез и да би требало да буде уведен и у остали дио јавне управе.

Вишковић каже да ће бити потребна додатна финансијска средства у буџету јер додатак за специјалце од 10 одсто није "везан" за варијабилни дио основне плате.

Посланик СНСД-а Игор Жунић нагласио је да 10 одсто варијабилног дијела може бити добра стимулација да службеник квалитетно обавља свој посао, те да подржава и додатних 10 одсто на основну плату за специјалце, али и вредновање рада без обзира на стручну спрему.

Током расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у МУП-у по хитном поступку, Жунић је навео да је хитан поступак оправдан и да парламенти у окружењу много више користе ту праксу.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић похвалио је то што је на нивоу једног министарства одлучено да се, без обзира на колективни уговор и дисциплинске поступке, награди рад по учинку.

"Код система награђивања требало је ићи и до 30 одсто, посебно јер је ријеч о МУП-у, гдје службеници раде у отежаним околностима", рекао је Ђорђић.

Посланик Коалиције "Домовина" Адмир Чавка навео је да стимулација и кажњавање кроз плату нису ништа спорно, те да је то и европска пракса.

Он је похвалио МУП, посебно неприкосновен рад на организацији отварања обновљене џамије Ферхадија у Бањалуци прошле године.

13.05... Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак сматра да је потребно у закон којим је регулисана плата радника Министарства унутрашњих послова увести накнаду до 30 одсто на основну плату у зависности од специфичности радног мјеста, а имајући у виду специфичност професије полицајца. Гламочак је истакао да се послови полицајца обављају у отежаним условима, стресним, често уз прековремени рад и живот изложен опасности.

Током скупштинске расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у МУП-у по хитном поступку, он је рекао да је непотребно посебно издвајање специјалаца када је ријеч о плати, с обзиром на то да ће се са терористом и другим опасностима на терену прије сусрести њихов колега полицајац.

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је непотребна хитна процедура доношења овог закона, те да је овај закон требало да буде у форми нацрта да би кроз дијалог биле ријешене несугласице са синдикатом.

Према његовом мишљењу, потребно је дефинисати и више од десет одсто варијабилног дијела основне плате.

Посланик СРС Републике Српске Миланко Михајилица подржава увођење стимулације за оне који имају добре резултате, али сматра да није потребан варијабилни дио основне плате који може бити злоупотријебљен.

Он је сагласан да треба увести додатак од 30 одсто у зависности од природе посла, сложености задатака, отежаних услова рада и осталих ризика по живот и здравље полицајца.

Михајилица је позвао да се питање плата договори са синдикатом, који је најавио подношење захтјева за оцјену уставности овог закона.

12.30... Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су у МУП-у извршене организационе промјене у смислу оснивања полицијских управа, умјесто ранијих центара и станица јавних безбједности, због чега су неопходне измјене и Закона о платама запослених у овом министарству.

Лукач је рекао да су наведене промјене позитивно утицале на ефикасност и квалитет рада МУП-а и лакше остваривање права грађана, а истовремено је усклађена организациона структура Министарства са другим ресорним министарствима у региону.

"Измијењен је и назив одређених радних мјеста и систематизована су нова радна мјеста у Министарству, због чега се указала потреба за измјеном Закона о платама запослених у МУП-у Српске, која се односи на називе радних мјеста, а у оквиру постојећих платних група и коефицијената, како би се адекватно уредио начин утврђивања плата, накнада и осталих личних примања запослених", рекао је Лукач, образлажући Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у МУП-у по хитном поступку.

Он је додао да је ради стимулације и постизања ефикаснијег и квалитетнијег рада запослених у Министарству прописано да основна плата може да садржи и варијабилни дио, односно прописана је могућност увећања основне плате, као и умањење основне плате у зависности од расположивих средстава и постигнутих резултата рада.

Лукач је навео да је дата могућност да основна плата може да садржи и варијабилни дио до 10 одсто за умањење или увећање основне плате, у зависности од постигнутих резултата у раду, а у складу са буџетом организационе јединице Министарства.

"Осим тога, предлаже се и додатна накнада у износу од 10 одсто основне плате полицајцу специјалисти са средњом стручном спремом", рекао је Лукач.

Он је објаснио да је разлог доношења измјена овог закона по хитном поступку спречавање штетних посљедица по безбједност Републике Српске и рад органа и организација, које би настале због недоношења закона по хитном поступку.

12.23... Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да постоји могућност споразумног регулисања односа са хрватском "Електропривредом" о њеним потраживањима према Термоелектрани "Гацко".

Ђокић је у Народној скупштини, у оквиру тачке "Актуелни час", рекао да је "Електропривреда" Хрватске раније упутила писмо којим обавјештава Српску да је спремна за отварање питања регулисања односа када је ријеч о ТЕ "Гацко" на основу самоуправног споразума још од прије рата који је у вези са улагањима у тај објекат.

Он је, у одговору на питање посланика Крсте Јандрића /НДП/ како ријешити проблем настао због тога што та хидроелектрана за рад нелегално користи воду Билећког језера, навео да је почетком рата регулисано да ХЕ "Дубровник" једном машином производи струју која ће се враћати Српској, а да друга машина производи струју за Хрватску.

"Хрватска је на тај начин, односно на тој машини произвела око шест мегавата струје, а од ТЕ `Гацко` потражује пет мегавата струје, и ту има простора за разговор", рекао је Ђокић.

Министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић најавила је да ће разговори са Републичком изборном комисијом о начину израде правилника у вези са избором савјета мјесних заједница бити настављени чим буду изабрани нови чланови у том тијелу.

Она је, одговарајући на питање посланика Бојана Видића /СНСД/ о избору савјета мјесних заједница у вези са новим Законом о локалној самоуправи, рекла да правилник о њиховом избору доноси РИК.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић најавио је да ће када буду уведене е-књижице у њих бити уписиван податак о крвној групи.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је да ће то министарство ускоро издати и еколошку дозволу за градњу градске топлане у Бањалуци.

Она је, говорећи о проблему одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, навела да из Хрватске никада није стигао званичан став на примједбе упућене на хрватску стратешку студију у вези са тим отпадом.

12.00... Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је ове године у основну школу уписано 9.676 ученика, што је за 570 ученика мање него у прошлој школској години.

"Први пут имамо мање од десет хиљада уписаних ученика у основне школе. Ове године смо уписали око 570 дјеце мање у односу на прошлу годину", рекао је Малешевић током актуелног часа.

Он сматра да је мањи број студената на првом циклусу студија, између осталог, посљедица мањег броја уписаних ученика у основне и средње школе протеклих година.

Малешевић је рекао да би закон о високом образовању током јесени требало да буде у скупштинској процедури јер радна група ради на новом нацрту овог закона и покушава да уважи одређене примједбе високошколских установа.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да нема информације да Термоелектрана "Станари" има проблема у пословању, већ да напротив - добро функционише.

"Српска би имала одређену врсту обавеза само у случају спорова који би били изазвани, а које би створила. У овом моменту не видимо да постоји такав проблем", каже Ђокић.

11.15... Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић очекује да крајем јесени потпуно буде завршен мост "Братољуб" између Љубовије и Братунца, те истиче да слиједи изградња приступних саобраћајница.

Трнинић је најавио да ће до краја мјесеца предузеће "Путеви Републике Српске" расписати тендер за изградњу приступних саобраћајница, а да ће са Управом за индиректно опорезивање БиХ бити потписан споразум о праву на грађење објеката који ће бити у власништву БиХ.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је да је у току изградња Хидроелектране "Дабар" инсталисане снаге 169 мегавата и да се спроводе активности када је ријеч о изградњи ХЕ "Бук Бијела".

"Кључно питање је обезбјеђење финансијских средства с обзиром на то да `Електропривреда` не може сама да буде носилац тако великих инвестиција. Развијена је интензивна активност са више европских и кинеских партнера", рекао је Ђокић у Народној скупштини Републике Српске током актуелног часа.

Он је истакао да је важећом стратегијом развоја енергетике планирана изградња више нових енергетских објеката, било кроз инвестиције "Електропривреде" или концесије дате страним и домаћим компанијама.

Ђокић је нагласио да је до сада изграђено 15 малих хидроелектрана које су у погону, а да се гради још 14, од којих ће неке ускоро бити пуштене у погон.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић каже да ће кроз овогодишњи акциони план запошљавања бити омогућен приправнички стаж за 50 дипломираних студената одређених педагошких група, међу којима је одређен број из породица погинулих бораца.

НСРС ће разматрати и приједлоге закона о пореском систему Републике Српске, Националном парку "Дрина", те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима.

Посланици ће разматрати и нацрте закона о страним улагањима, о гасу, о измјени и допунама Закона о судовима Републике Српске, о измјени и допунама Закона о комуналним дјелатностима и о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара.

Народна скупштина ће разматрати и Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину, те више извјештаја и информација.

Извор: РТРС/СРНА