latinica  ћирилица
10/06/2017 |  10:43 | Аутор: РТРС

Дијабетес ће се убудуће лијечити и порукама?

Истраживање института “Scripps Whittier Diabetes” показало је да је слање порука пацијентима који болују од дијабетеса типа 2 подједнако ефикасно у контролисању нивоа шећера у крви као лијекови намијењени регулисању глукозе.
Дијабетес - Фото: илустрација
ДијабетесФото: илустрација

Резултати студије, објављене у магазину "Diabetes Care", показали су да информативне поруке у вези са здрављем могу да имају велику улогу у контроли дијабетеса.

У истраживању је учествовало 126 Хиспаноамериканаца с ниским примањима, од којих велики број није имао здравствено осигурање.

Сви учесници истраживања су имали обавезу да одгледају 15-минутни едукативни видео у вези са дијабетесом, примили апарат за мјерење нивоа глукозе у крви заједно са упутствима за његову употребу, и добили приступ уобичајеној медицинској нези, укључујући консултовање са љекарима, сертификованим стучњацима за дијабетес и групама за самоедукацију.

Насумично одабрана 63 учесника су свакодневно примала двије до три поруке у вези са здрављем, као што су:

Користите мале тањире! Порције ће тако изгледати веће и осјећаћете се ситијим након што сте појели оброк.

Тик-так. Узимајте лијекове сваког дана у исто вријеме!

Вријеме је да провјерите ниво шећера у крви. Када то урадите, пошаљите нам резултате у поруци.

Сваки испитаник примио је 354 поруке у периоду од 6 мјесеци.

Резултати су показали да се глобални ниво шећера у крви код свих испитаника значајно смањио.

Учесници су истакли да су поруке нарочито биле важне оних дана када су њихове мисли претежно биле усмјерене на неке друге активности, умјесто на бригу о свом здрављу.

“Када сам преоптерећена обавезама, чини ми се да нешто радим пола сата, а у стварности је прошло чак три сата. Тако да се лако деси да заборавим да узмем лијек, или да закасним“, рекла је једна од испитаница.

Чак 96 одсто испитаника изјавило је да су им поруке “много помогле“ у одржавању оптималног нивоа шећера у крви и истакло да би програм радо препоручили својој породици и пријатељима.