Да ли све вријеме погрешно једемо пиринач?
Мекиње су један од нуспроизвода прераде житарица, који углавном сачињава љуска зрна.
Љуска зрна пиринча се обично користи као храна за животиње, али нова студија показује да је за људе много боље да једу мекиње, него избјељено зрно.
Истраживачи Универзитета у Колораду открили су да пиринчане мекиње богате витаминима Б групе, који имају важну улогу у производњи енергије, спречавању кардиоваскуларних обољења и депресије.
"Једна порција пиринчаних мекиња, од око 28 грама, задовољава више од половине дневних потреба за витаминима Б групе", закључила је професорка Елизабет Рајан, која је предводила студију.
Такође, поједина једињења из пиринчаних мекиња позната су по противупалном дјеловању и стручњаци савјетују да их уврстимо у свакодневну исхрану.
Извор: Агенције