latinica  ћирилица
01/06/2017 |  09:06 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Састојак љутих паприка може да уништи ћелије рака?

Ћелије рака би могле да буду уништене помоћу капсаицина, једињења које је један од главних састојака љутих паприка. Конзумирање сирових паприка или као састојака сосова и салата могло би да дјелује превентивно против симптома карцинома.
Чили папричице (фото:zena.blic.rs) -
Чили папричице (фото:zena.blic.rs)

Капсаицин, састојак љутих папричица који је одговоран за ватрени осјећај који имамо у устима када их једемо, може да уништи ћелије рака, тврде научници са њемачког Универзитета Рур, пише британски Експрес.

Њихова недавна студија је открила да капсицин може да буде покретач самоуништења ћелија рака. Научници вјерују да би то сазнање могло да им буде од велике помоћи у развоју лијека против рака у будућности.

- Капсаицин је способан да подстакне апоптозу (ћелијску смрт) и да инхибира даљи развој ћелија рака код много различитих типова канцера, као што су, на примјер, остеосарком (тумор кости), рак дебелог цријева или панкреаса, а да то притом не угрози остале "нормалне" ћелије - каже докторка Леа Вебер.

Једно раније истраживање открило је да они које редовно једу љуте паприке имају 13 одсто мање шанси за раније умрање. Као узрок тога наведен је капсаицин, који има анти-микробне и против-упалне способности, које се доводе у везу са превенцијом болести.

Конзумације љутих паприка може да буде непријатна онима који нису навикли на љуто, али се с временом развија толеранција на љутину. Што смо старији, чуло укуса природно постаје салабије па се и љутина постаје лакше подношљива.

Извор: Б92