latinica  ћирилица
31/05/2017 |  10:37 | Аутор: РТРС

Знакови који указују да вам треба више угљених хидрата

Ево који знакови указују да би требало да уносите више угљених хидрата.

Одавно се зна да су тренинзи снаге и исхрана која подразумијева низак унос угљених хидрата "рецепт" за тијело из снова.

- Конзумирање намирница богатих здравим мастима, и дневни унос угљених хидрата који не премашује 50 грама, уз умјерен унос протеина доводе до тога да се тијело окреће резервама масних наслага као извору енергије, тако да се оне троше, а сало се топу - објашњава др Карвин Шарп.

Али, понекад се исхрана заснована на ограниченом уносу угљених хидрата може окренути и против нас. Ево на које "црвене заставице" треба да обратите пажњу. Ако се овако осјећате дуже од двије недјеље, прикочите мало и појачајте унос угљених хидрата (до 150 грама дневно), све док не осјетите да се осјећате добро у сопственој кожи.

Умор

Ако се осјећате исцрпљено након тренига, чак и сасвим умјереног, можда вам треба више "горива". Сат времена прије сљедећег одласка у теретану поједите банану (има око 25 грама угљених хидрата).

Главобоља

Кад тијело сагоријева масне наслаге и из њих црпи енергију, нуспроизвод тог процеса су молекули који се називају кетони. Они се из организма излучују кроз мокраћу, заједно са натријумом, што може да изазове дехидратацију и посљедично - главобољу. Пијте више воде у току дана, а прије вјежбања можете попити неки од спорстских напитака који су обогаћени натријумом.

Прехладе

Угљени хидрати помажу изградњу антитијела која се боре против болести. Ако ускраћујете себи неопходне количине угљених хидрата (за већину људи неоходни минимум је око 100 грама дневно), може се десити да почнете чешће да се разбољевате. Непрепрађени угљени хидрати (добар извор је рецимо батат, слатки кромпир) ће вас вратити у форму и помоћи вам да будете здрави и да се осјећате добро.

Извор: Мондо