latinica  ћирилица
30/05/2017 |  13:47 | Аутор: РТРС

Фудбалер који за 24 године није дао ниједан гол

Карлос Енрике Рапосо, познатији по надимку Кајзер, је играо за девет различитих клубова без уписаног поготка или асистенције
Карлос Енрике Рапосо (Фото: potenginainternet.com) -
Карлос Енрике Рапосо (Фото: potenginainternet.com)

Када у истој реченици чујете да је неко бразилски фудбалер и да је нападач одмах помислите на магију, феноменалне потезе и публику у трансу. Међутим, постоји један човјек који је све то обесмислио - Карлос Енрике Рапосо, познатији по надимку Кајзер.

Бразлац који је надимак добио по чувеном Францу Бекенбауеру, само због физичке сличности са Нијемцем, је за 24 године каријере промијенио девет клубова и за то вријеме на свом конту има нула голова и нула асистенција. Звучи немогуће, али је њему то пошло за руком.

Као и свако дијете у Бразилу и он је желио да буде нова фудбалска звијезда, а прву прилику да покаже шта умије му је дала мексичка Пуебла 1979. године када је имао 16 година. Свега неколико тренинга је било довољно да схвате да су направили велику грешку, одиграо је само једну утакмицу, али није имао намјеру да одустане.

Неколико година није тренирао, али пошто телевизијских преноса није било, интеренет није постојао, па га је ангажовао Ботафого.

Свјестан да није ни близу саиграча, замолио је клуб да му да мало врмеена да самостално тренира како би се вратио у форму и пронашао кондицију. Молба му је услишена, да би послије неколико мјесеци био позван да тренира са саиграчима. Већ на првом тренингу је пао на земљу и ухватио се за задњу ложу.

Медицина није била толико развијена као данас, па су у клубу били приморани да му вјерују на ријеч. Дали су му вријеме да се опорави, што је њему највише и одговарало, јер су морали да му дају плату за сав тај период. Све то је искористио наравно да се удвара женама које нису одбијале "славног фудбалера".

Када се коначно “опоравио“ и вратио на тренинге у Ботафогу носио је са собом велики мобилни телефон, који је у то вријеме био знак правог богатства. Прекидао је тренинге и одлазио са стране како би на енглеском разговарао са “великим бројем заинтересованих европских клубова“. Саиграчи нису знали ни ријеч енглеског, тако да су били одушевљени што имају прилику да буду поред тако велике звијезде.

Није то дуго потрајало, пошто је љекар Ботафога Роналдо Торес познавао страни језик и прислушкивао један од Кајзерових разговора који по њему није имао никаквог смисла. Послије краће истраге је доктор установио да је мобилни телефон уствари био играчка.

Како не би дошао у већи проблем, Карлос је напустио клуб, отишао у Фламенго, а затим у Бангу гдје је себе представио као најбољи бразилски стријелац.

Поново је услиједила иста прича, тражио је вријеме да уђе у форму, али се предсједник Кастор де Анграде није сложио са тим, хтио је да звијезда тима буде на терену. Послије краће паузе је тренер тима саопштио Кајзеру да ће бити на клупи, али да га неће увести у игру пошто се жалио на повреду.

Међутим, Бангу је губио, тренер га је послао на загријавање и било је само питање времена када ће морати на терен.

- Док сам трчао примијетио сам да навијачи вријеђају сопствене играче. Попео сам се на ограду и узвратио псовкама - описао је Репосо ту ситуацију у једном од интервјуа.

План му је успио, судија је то примијетио и показао му директан црвени картон што је значило да неће моћи да заигра. Анграде га је одмах позвао у канцеларију и спремао се да му уручи отказ.

- Прије него што било шта кажете, молим вас да ме саслушате. Бог ми је подарио оца који је преминуо, али ми је дао другог, вас господине Анграде. Нисам могао да дозволим да неко мог оца назива лоповом, а то су навијачи викали. Морао сам да интервенишем - објаснио је Кајзер.

Предсједник је био одушевљен и умјесто раскида уговора му је понудио продужење на још шест мјесеци. Наравно, нове “повреде“ су га спријечиле да игра, па је послије Бангуа отишао Француску, у екипу Ажаксиоа.

Навијачи су били одушевљени чињеницом да Бразилац долази, па су тако дошли на први тренинг како би га поздравили. Када је видио колико је људи дошло и да ће бити у великом проблему поново је дошао до сјајне идеје.

Узео је сваку од лопти које су се налазиле на терену, пољубио их и шутнуо их ка навијачима као сувенир, све уз љубљење грба клуба. Публика је била одушевљена, али су саиграчи остали без лопти, тако да су морали да се баве вјежбама за кондицију, попут трчања што Кајзеру уопште није представљало проблем.

Баш као у претходним тимовима, тако је и овдје имао велике проблеме са “повредама“ послије којих се вратио у Бразил и каријеру која је трајала 24 године завршио са укупно 30 одиграних утакмица без гола и асистенције...

На интернету постоји снимак који тврди да је Кајзер дао један гол, али се испоставило да је на крају тај погодак приписан као аутогол што га је оставило на нули.

- Клубови су преварили много фудбалера, неко је морао да им се освети - рекао је Репосо када је покушао да објасни због чега је све то радио дуги низ година.

Извор; Новости онлајн