latinica  ћирилица
28/05/2017 |  18:46 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Игуман манастира Житомислић - духовна подршка повратницима (ВИДЕО)

Петнаест година у манастиру Житомислић код Мостара, монашко братство предводи игуман Данило Павловић. Његов труд и рад у протеких деценију и по, не само на обнови православних храмова у долини Неретве, него и на успостовљању добрих односа са припадницима других религија, недавно је за међурелигијски дијалог, награђен признањем "Вечерњаков печат".
Игуман манастира Житомислиц отац Данило - Фото: РТРС
Игуман манастира Житомислиц отац ДанилоФото: РТРС

Као тек замонашени младић стигао је из Вршца у Херцеговину, у манастир Тврдош 1999. године. Недуго потом долази у срушени Житомислић и са братством и свима који су помагали обнову светиње, ради и гради манастир из пепела.

"Мислим да нисам ништа посбно урадио, него са само радио свој посао, односно послање које нас Јеванђеље учи и које нам црква даје у задатак", каже игуман Данило.

Већ 15 година је игуман Житомислића, који је постао мјесто добродошлице не само за православне, већ и за све друге. А то је прави благослов на мјесту и у времену оптерећеном сјећањима на сукобе, рат, разарања.

За њега кажу да је човјек из народа који добро комуницира са све три конфесије, што је важно на том подручју.

Прије 15 година архимандрит Данило био је једини православни свештеник од Коњица до Чапљине, а сви храмови били су срушени. Данас има десетак свештеника и готово све цркве су обновљене. Духовна подршка повратницима много значи, а признање за игумана -понос и част.

Он истиче да треба бити отворен према свима и вољети сваког човјека. То је начин да се опстане, не само ту гдје су вјере и народи измијешани, него свуда гдје људи живе, поручује игуман Данило.