latinica  ћирилица
28/05/2017 |  18:16 ⇒ 29/05/2017 | 13:22 | Аутор: РТРС

Каква је будућност владајуће коалиције? Ђокић о прозивкама коалиционих партнера (ВИДЕО)

У сусрет посебној сједници Народне скупштине о иницијативи опозиције за изгласавање неповјерења Влади, све су гласније приче о будућности владајуће коалиције, али и о захтјеву за оставку министра индустрије Петра Ђокића. Док предсједник Социјалистичке партије поручује да нема разлога да се коалиција мијења и да ће од понашања коалиционих партнера зависити њен опстанак, опозиција тврди да већи дио експозеа премијерке Жељке Цвијановић није реализован, а дио одговорности, сматрају, сноси управо министар Ђокић.
Петар Ђокић и Марко Павић - Фото: РТРС
Петар Ђокић и Марко ПавићФото: РТРС

То што одлука о продаји акција РЖР "Љубија", није добила подршку скупштине, за поједине је сигнал да је владајућа коалиција пољуљана. Прије свега, због изостанка гласова ДНС-а. Лидер социјалиста, међутим, не види разлоге због чега би се коалиција СНСД-ДНС-СП морала мијењати.

"Сигурно је да ће наредних дана бити важно како ће се сви понашати и како ће се одвијати разговори којих ће бити између партија у оквиру коалиције. Али нема разлога да се физички мијења коалиција у овом часу", рекао је Ђокић.

Партије из опозиције у наредним данима покушаће да у Парламенту опозову Владу. Сматрају да је такав захтјев оправдан и тврде да имају довољно аргумената.

"Очекујем да сви посланици у Народној скупштини Републике Српске на један озбиљан начин схвате оно што смо схватили ми из опозиције када смо креирали материјале који су више него довољни за смјену Владе Српске", нагласио је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Да ли ће припремљени материјал представити посланицима – зависи од тога да ли ће бити усвојен дневни ред посебне сједнице. Предсједник СНСД-а Милорад Додик увјерен је да до тога неће доћи, а очи су сада усмјерене ка ДНС-у који не жели да се о томе изјасни унапријед.

"Видјећете на самој сједници како ћемо гласати. Мислим да не би било коректно говорити о томе у име свих посланика", истакао је Недељко Чубриловић, потпредсједник ДНС-а.

Ипак, није тајна да ДНС за одлуку Владе о продаји акција РЖР "Љубија" и неуспјелу приватизацију, криве министра Петра Ђокића. Траже његову оставку. Затражио ју је и ПДП, и то због, како тврде, лоше ситуације у ресору.

Коментаришући захтјев ПДП-а за његову оставку, Ђокић је рекао да из те странке нису разумијели о чему је ријеч, те да је суштина да је одбијена инвестиција од 157 милиона КМ.

Захтјев за оставку министра Ђокића не треба посматрати само из угла Љубије, него и из угла катастрофалних резултата ресора који предводи, сматра лидер СДС-а. Неко за њих, каже Говедарица, мора одговарати. Ђокић, с друге стране, пита - ко ће одговарати због одбијања вишемилионске инвестиције?