latinica  ћирилица
28/05/2017 |  16:15 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Нова капитална улагања у Сребреницу (ВИДЕО)

На подручју Сребренице у току је реализација неколико капиталних пројеката, које финансирају владе Републике Српске и Србије, вриједности више милиона марака. Очекује се да ће ови пројекти побољшати квалитет живота и донијети нова радна мјеста у овој малој општини.
Сребреница - пројекти - Фото: РТРС
Сребреница - пројектиФото: РТРС

Један од важнијих пројеката јесте реконструкција главне сребреничке улице дужине 2, 8 километара. Вриједност пројекта је око 1, 4 милиона марака.

"То су средства из донација Републике Србије и везана су за пројекте који су до сада били само у фази израде, а сада их планирамо завршити до краја ове године", рекао је начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Паралелно са реализацијом ове инвестиције, у Сребреници и у Скеланима у току је изградња дјечијег вртића вриједности 1,6 милиона марака, али и објеката који ће бити понуђени будућим инвеститорима из области обућарске и конфекцијске индустрије. Оба пројекта биће реализована до септембра.

"У преговорима смо са инвеститором, За почетак планирамо да запослимо отприлике 15 до 20 радника, а касније и више", истакао је Бојан Јосиповић из Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне услуге општине Сребреница.

Много већа запошљавања на подручју Сребренице и креирање нових радних мјеста очекују се у области пољопривреде и прераде производа. Влада Српске ће до краја године у ову област уложити више од милион марака.

"Надамо се да ћемо у овој години премашити производњу од 1.500 тона, а у тим пословима је укључено 400 до 500 породица. Радимо и на увођењу прераде нових култура, прије свега кромпира", нагласио је Радомир Павловић, члан Координационог тима за развој Скелана.

Општина Сребреница кандидоваће се и за избор Европске престоница културе 2024. године. Тиме би, како су истакли из ове локалне заједнице, отворили пут многим инвестицијама, а овај пројекат могао би бити од историјског значаја и прекретница у развоју ове општине.