latinica  ћирилица
28/05/2017 |  11:02 | Аутор: РТРС

Стефановић: Држава ће жестоко одговорити на насиље

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поручио је да ће свако ко буде покушао да насиљем било гдје у Србији нешто постигне, добити жесток одговор државе.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

- Нећемо дозволити да неко нешто постиже насиљем и свако ко буде тако нешто покушао било гдје у Србији имаће жесток одговор државе. Сачуваћемо мир по сваку цијену - рекао је Стефановић за Спутњик.

Он је истакао да Србија држи под контролом све безбједносне аспекте ситуације на југу централног дијела земље.

Говорећи о јачању радикалног исламизма на Косову и Метохији, Стефановић је навео да постоји забринутост због дешавања на Космету и да му се чини да не постоји спремност приштинских власти да се са тим озбиљно обрачунају. Нагласио је да ће се, ако Рамуш Харадинај буде побиједио на изборима на Космету и постао премијер, створити тешка и сложена ситуација.

- Прије свега, зато што на ред долази оно што су косовски Албанци обећали, а то је стварање Заједнице српских општина. Наравно да ће такав развој ситуација утицати да и Срби осјећају више нестабилности - сматра Стефановић.

Он је упитао како вјеровати да је неко добронамјеран ко је учестовао у најтежим ратним злочинима и ко се сумњичи да је лично учествовао у убијању људи.

На питање да ли ће избор Харадинаја за премијера самопроглашеног Косова значити и крај дијалога Београда и Приштине,  одговорио једа је Србија учинила много уступака и учинила много да заштити Србе.

- Треба да размишљамо о људима који живе на Косову и Метохији. Много је лакше неком ко је неодговоран да каже "Нећемо више ништа". Извините, не живите ви тамо. Једино што не знамо како ће изгледати тај дијалог ако Харадинај побиједи на изборима и буде премијер. У овом тренутку је тешко дати одговор на то питање - рекао је Стефановић.

Он је напоменуо да је недавно потписан споразум о сарадњи између МУП-а и Федералне службе заштите Русије који подразумијева размјену знања, обука, стручњака, што је посебно важно, јер су савремени изазови тероризма, организованог криминала нешто на чему се мора свакодневно радити.

Навео је да ће послије потписивања споразума услиједити обука групе од 10 специјалиста који ће имати прилику да искористе најбоља знања која пружа руска служба, те напоменуо да је Федерална служба безбједности већ пружила једну обуку људима из МУП-а.

Он је истакао да Србија жели да сарађује са свима и да, ако је то у њеном интересу, нико не може да каже да не сарађује са Русијом са којом има веома блиску сарадњу не само када је ријеч о безбједности, већ и у свим другим областима.

Извор: СРНА