latinica  ћирилица
27/05/2017 |  08:33 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Делегација Српске на Првом конгресу скупштине народа Евроазије

Делегације Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске и Македоније учествоваће од данас на Првом конгресу Скупштине народа Евроазије у Москви, гдје ће представници из 92 земље региона разговарати о интеграционим процесима, бизнис пројектима, те промовисати узајамно поштовање међу учесницима.

Овај значајни скуп који траје до понедјељка, 29. маја, организује се уз подршку бројних руских институција и званичника, укључујући и администрацију предсједника Русије, Савјет Федерације, Државну Думу, Министарство спољних послова Русије, Друштвену палату Руске Федерације и московску Градску управу.

Делегације земаља региона предводиће оснивач српских друштвених организација "Наша Србија" и "Српски код", те званични представник Скупштине народа Русије у Србији и на Балкану Млађан Ђорђевић, а чиниће их угледни професори универзитета, учесници у политичком и друштвеном животу, као и представници бизниса.

Током конгреса биће потписан и озваничен оснивачки акт Скупштине народа Евроазије, сачињен по иницијативи њеног почасног предсједника Нурсултана Назарбајева, предсједника Казахстана.

Предвиђен је и велики број округлих столова и експертских састанака, у којима ће учествовати више од хиљаду представника из 92 земље Евроазије.

Према недавној изјави Владимира Путина, Евроазија представља један од кључних вектора развоја спољне политике Русије у будућности, због чега је учешће српске делегације на оваквом догађају од великог значаја, саопштено је из невладине организације Наша Србија.

Према ријечима Млађана Ђорђевића, српска делегација биће међу најбројнијима на конгресу, што је показатељ пажње и посвећености, коју руски партнери указују Србији и региону.

- Нашу делегацију чиниће неколико посланика Скупштине Србије, професори београдског Универзитета, представници невладиног сектора и што је за нас од велике важности, велики број представника омладине која ће конгрес искористити за успостављање контаката и отварање врата за даље образовање, повезивање и заједничко економско дјеловање - додао је Ђорђевић.

Он сматра да је веома важно што ће у раду конгреса учествовати и представници Матице српске из Подгорице, званичног представништва Скупштине народа Русије у Црној Гори, као и Александар Врањеш, савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Очекује се да на маргинама конгреса успоставимо што ближе билатералне односе са представницима невладиног сектора и бизниса широм Евроазије, а да током рада Скупштине представимо неколико пројеката, које планирамо да реализујемо с нашим евроазијским партнерима - рекао је Ђорђевић.

Каже да би велика делегација Скупштине народа Евроазије ускоро требало да посјети Србију. Скупштина народа Евроазије, која ће званично почети са радом након конгреса има за циљ јачање интеграционих процеса на територији Евроазије, промовисање сарадње, добросусједских односа и узајамног поштовања међу земљама учесницама.

Осим домаћина из Русије, који предсједавају организационим комитетом конгреса, потпредсједници су представници Казахстана и Француске, док су делегације из Србије и Црне Горе, двије од преосталих 11 чланица организационог комитета.

Извор: СРНА