latinica  ћирилица
26/05/2017 |  17:11 | Аутор: РТРС

Кан- У недјељу додјела Златне палме

У Кану ће у недјељу бити додијељена Златна палма 70. Међународног филмског фестивалa за коју се такмичи 19 филмова, а награда ће ове године имати дијаманте у знак обиљежавања јубилеја манифестације.
Кан- награда Златна палма (фото:terra.cl/entretenimiento) -
Кан- награда Златна палма (фото:terra.cl/entretenimiento)

Фестивал, који је почео 17. маја пројекцијом новог филма редитеља Арноа Деплешена Les Fantomes d'Ismael (Духови Исмаила), завршава се у недјељу увече церемонијом током које ће предсједник жирија, шпански редитељ Пабло Алмодовар, прогласити најбољи филм и уручити Златну палму.

Међу редитељима који се такмиче за Златну палму, једино је Аустријанац Михаел Ханеке већ добио ту награду и то два пута - 2009. за филм Бијела трака и 2012. за Љубав. Ове године​ је представио дјело Happy End​ (Срећан крај)​.

Осим Златне палме за најбољи филм, додјељуј​у ​се награде за најбољег глумца и глумицу​, као и награда у секцији "Извјестан поглед" (Un certain regard).

​Традиција је да се на Канском фестивалу додијели и Фрипесци, награда међународних критичара, односно Међународне федерације кинематографије.

Н​а овогодишњом фестивалу приказано је око 50 филмова, а међу њима је било неколико филмова из Србије.

У секцији "Кан класик" приказано је рестаурирано остварење Скупљачи перја југословенског редитеља Александра Саше Петровића. Тај филм је 1967. године добио гран-при (Велику награду) жирија Канског фестивала.

​Кански фестивал је обиљежила и забринутост европске кинематографије према неизвјесним посљедицама Брегзита.

Продуценти и свијет кинематографије највише страхује од посљедица појачане контроле миграната по филмску индустрију која је сада отворена за цијели свијет, као и од ограничења у приступу фондовима ЕУ.

​На фестивалу је минутом ћутања одата пошта жртвама недавног напада у Манчестеру.

Безбједност ​је​​​ појачана на фестивалу посебно послије терористичког напада у оближњој Ници, гдје је 14. јула 2016. погинуло 86 особа.

Награду Канског фестивала прошле године је добио британски редитељ Кен Лоуч за остварење Ја, Данијел Блејк, социјално ангажовану драму о борби незапосленог човјека да добије социјалну помоћ.

Заштитно лице на великом плакату овогодишњег фестивала је италијанска глумица Клаудија Кардинале​, док је домаћица церемоније такође италијанска глумица Моника Белучи.

Извор: Агенције