latinica  ћирилица
26/05/2017 |  11:43 | Аутор: РТРС

Успјешно окончано савјетовање фондова

Представници фондова пензијско-инвалидског осигурања у Републици Српској, Федерацији БиХ и Србији договорили су интензивнију сарадњу између носилаца осигурања на свим пољима, с циљем максималног задовољства корисника права и осигураника.
Фонд ПИО РС-Филијала Бијељина - Фото: РТРС
Фонд ПИО РС-Филијала БијељинаФото: РТРС

На Међународним савјетодавним данима Фонда ПИО Републике Српске, Федералног завода ПИО/МИО и Републичког фонда ПИО Србије, које је одржано у Тузли, пружана је правна и информативна помоћ, те давана упутства осигураницима и корисницима услуга.

Савјетодавци ова три фонда давали су инструкције осигураницима и корисницима права на пензију са подручја Бијељине, Добоја и Тузле, односно рубних подручја Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, који су остварили или су у поступку остваривања права из области пензијског и инвалидског осигурања, а радили су, односно имају остварени стаж осигурања у једном од два ентитета у БиХ или у Србији.

Из Фонда ПИО Републике Српске саопштено је да су савјетодавци примили више од 40 осигураника и корисника који су, најчешће, имали проблеме са утврђивањем стажа у Србији и питањима у вези с тим, као што су дуго трајање у поступку рјешавања сложенијих захтјева, односно свих проблема у остваривању неког од права из пензијског и инвалидског осигурања.

Представници три фонда размијенили су и информације у вези са просецима рада служби за рјешавање права, законских рјешења, рокова рјешавања и другим питањима.

Остварени су контакти и размијењени подаци за непосредну комуникацију између извршилаца, што пружа веће и боље могућности рјешавања, а посебно сложенијих захтјева, чије рјешавање понекад траје дужи временски рок, посебно у поступцима потврде стажа, истичу из Фонда ПИО Републике Српске.

У саопштењу се додаје да се још једном потврдила специфичност и предност савјетодавних дана уз непосредан контакт осигураника и корисника права са савјетодавцима запосленим у фондовима за пензијско и инвалидско осигурање, посебно на подручју филијала које су у пограничном подручју између БиХ-Републике Српске и Србије.

Савјетодавни дани одржани су у Тузли средином маја у организацији Федералног завода ПИО/МИО.

Извор: Срна