latinica  ћирилица
25/05/2017 |  15:50 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Бијељина: Непријатни мириси са Еко депоније свакодневница (ВИДЕО)

Непријатни мириси са Еко депоније у Бијељини и овога љета биће свакодневица за око трећину становника градског подручја. Један од узрочника загађења животне средиње је неадекватно поступање са отпадом животињског поријекла.
Бијељина - отпад - Фото: РТРС
Бијељина - отпадФото: РТРС

У Еко депу, међутим, тврде да су посљедњи у ланцу одговорности. Услове прописане законом не испуњавају ни произвођачи клаоничког отпада, а затим и превозници који клаонички отпад довозе у стању распадања - одлагање клаоничког отпада није адекватно ријешено ни у другим локалним заједницама, потврђено је у Инспекторату Српске.

Месне индустрије, клаонице, меснице, рибарнице, ресторани, маркети, домаћинства... сви су они произвођачи анималног отпада који би требало да се складишти на законом прописан начин, али је пракса сасвим другачија.

Већина клаоничког отпада у Бијељини завршава на старој депонији којом газдује Еко деп. Они, према према сопственом признању, немају адекватне услове за одлагање и уништавање овог отпада.

- Прво не добијамо отпад у стању у какво мби требало да буде. Отпад се превози у неадекватним посудама и приликом транспорта долази до цурења. Већ се поприлично загади околина приликом самог транспорта од мјеста преузимања до депоније и у том смислу већ се праве велики проблеми - наводи директор депоније, Драгиша Марјановић.

У предузећу Комуналац, као највећем оператару за одвоз смећа, потврдили су да ни они не могу да испоштују законом прописане услове за одвоз клаоничког отпада. Осим тога, уобичајена је пракса да се такав отпад у мањим количинима, из рибарница или месница, углавном баца у обичне контејнере.

- Имамо уговор само са ЗП комерцом и Месо прометом. Остали вјероватно отпад одлажу тако да убацују у контејнере, а посао наших радника није да провјеравају шта је ту, јер је то посао инспекција - каже директор Комуналца, Миленко Вићановић.

Од градске управе, односно надлежног инспекцијског одјељење за сада смо остали ускраћени за одговор о резултатима контроле и надзора, али ово није тема за један дан. Љето у Бијељини тек почиње и тешко да ће се разликовати од претходних.

- Нажалост, морам да констатујем да се осјети мирис распадања животињског поријекла, синоћ смо обишли то подручје и смрад се осјети све до Интергаја - каже Драгиша Максимовић из предузећа Еко деп.

Бијељина, међутим, није једина локална заједница која се суочава са проблемом одлагања клаоничког отпада, потврђено је у Републичком инспекторату.

У бијељинском Комуналцу истичу да је, из њима непознатих разлога, бар трећина мање клаоничког отпада у односу на прошле године.

Подаци Еко депа су да се на стару неусловну депонију закопава просјечно двије тоне дневно отпада анималног поријекла. Уз то што се овај отпад неадекватно одлаже, отворено је друго, такође проблематично питање- гдје завршава сав други анимални отпад који се не довози на депонију ?