latinica  ћирилица
25/05/2017 |  09:22 | Аутор: РТРС

Фламинго штеди енергију стајајући на једној нози

Фламинго, птица која добро подноси екстремне услове животне средине, троши мање енергије док стоји на једној нози, него када користи обје ноге, потврдили су научници.
Фламингоси          (Фото:www.visil.ulcinj.com) -
Фламингоси (Фото:www.visil.ulcinj.com)

Стајање на једној нози је карактеристична поза за ове птице, али како и зашто се оне успијевају одржати на једном екстремитету, загонетка је која већ дуго времена интересује научнике. Тим истраживача из САД је показао да фламингосима није потребан активан мишићни напор када стоје на једној нози, што значи да троше мање енергије.

Птице користе пасивни механизам када су у унипедалној позицији, што им омогућава да поносно стоје док дријемају.

Претходно су истраживачи претпостављали да ова позиција доприноси смањењу умора мишића, док су неки други научници износили идеју да овакво понашање помаже у регулисању тјелесне температуре. Међутим, амерички професори су разоткрили су тајне које се крију иза овог импресивног трика. Експерименти са живим птицама показали су да када фламингоси стоје на једној нози и одмарају, једва да се помјерају, чиме се потврђује стабилност ове пасивне позиције.

Основни анатомски апарат који омогућава ову пасивну позу још није до краја објашњен и то је сљедећи корак у истраживању.

Поједини научници сматрају да фламингоси користе ову необичну позу како би сачували топлоту, јер се број птица које одмарају на једној нози смањује како температура расте.

Извор: Агенције