latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:28 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Универзитет у И. Сарајеву се развијао заједно са Српском

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Универзитет у Источном Сарајеву растао и развијао се заједно са Српском и дао пуни допринос у развоју свих сегмената друштва, како у одбрамбено-отаџбинском рату, тако и у послијератном периоду, те истакао да ће та образовна установа и даље имати подршку свих институција Српске.
Свечана академија Универзитета у И. Сарајеву - Фото: СРНА
Свечана академија Универзитета у И. СарајевуФото: СРНА

Чубриловић је, прије почетка свечане академије поводом Дана и 25 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву, рекао новинарима да је врло важно да Република Српска има квалитетно образовање које овај универзитет даје јер се само са квалитетним образовањем може бити партнер развијеном свијету.

- Универзитет у Источном Сарајеву има нашу подршку у свим сегментима, прије свега у законодавном дијелу, за шта је надлежна Народна скупштина, али и подршку Владе Републике Српске и свих институција које дају подршку развоју Универзитета - нагласио је Чубриловић и додао да се Универзитет у Источном Сарајеву, који покрива просторно велики дио Српске, без те подршке не би могао одржати.

Он је нагласио да поједини факултети Универзитета имају позитивна искуства, прије свега са привредом, а добро сарађују и са другим институцијама чије сједиште није на територији Републике Српске.

Универзитет у Источном Сарајеву додијелио је Народној скупштини Републике Српске "Повељу Универзитета" за нарочите заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да јој је Универзитет у Источном Сарајеву додијелио Повељу због заслуга и изузетног доприноса које су она, њено министарство и цијела Влада Републике Српске дали у развоју Универзитета.

Голићева је истакла да је Универзитет у Источном Сарајеву настајао и стасавао заједно са Републиком Српском и данас обиљежава 25 година рада.

- За мене је ово признање част и обавеза. Част ми је јер су чланови академске заједнице препознали мој рад, труд и вољу да помогнем Универзитет. Обавеза је да и даље помажемо Универзитет и улажемо још више, омогућимо добар рад професора и студената - нагласила је Голићева.

Она је подсјетила да су Влада Републике Српске и министарство уложили око милион КМ за Студентски центар, Академију ликовних умјетности и Факултет за менаџмент у Требињу, за Медицински факултет у Фочи уложено је око четири милиона КМ, за енергетско опремање.

Голићева је подсјетила и да је Влада Републике Српске изградила домове на Палама и у Фочи, гдје је санирала Богословски факултет.

- Поносна сам што сам што сам заједно са сарадницима допринијела развоју Универзитета у Источном Сарајеву - нагласила је Голићева.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је да данас славе значајан јубилеј и да је Универзитет за 25 година постигао значајне успјехе.

- Од скромних кадровских и просторних капацитета данас смо постали један од водећих Универзитета у БиХ и у Републици Српској - нагласио је Грујић и додао да данас имају властите кадрове који изводе више од 75 одсто наставе, имају више од 15.000 студената првог циклуса, близу 1.000 студената другог циклуса и око 200 студената на трећем циклусу.

Проректор за међународну сарадњу и међууниверзитетску сарадњу и осигурање квалитета на Универзитету у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић који је данас промовисан у амбасадора Универзитета рекао је да је ово признање резултат дугогодишњег рада и да већ 15 година активно ради на развоју међународне сарадње и међународног положаја Универзитета.

- Ово је признање за групу људи која је заједно са мном радила на промовисању и афирмисању Универзитета, на његовом укључивању у европску породицу универзитета - истакао је Бокоњић и додао да су успјели да од међународно непризнатог Универзитета добију прве грантове од различитих међународних организација.

Он наглашава да су урадили добар посао, чији је резултат то да је данас Универзитет у Источном Сарајеву пожељан у БиХ и региону и да има велики број међународних пројеката.

На свечаној академији, осим многобројних признања, уручен је Орден Универзитета првом ректору Војиславу Максимовићу.

Извор: СРНА