latinica  ћирилица
24/05/2017 |  17:54 ⇒ 18:41 | Аутор: РТРС

"Случај Клечка" - Љимај поново ослобођен

Врховни суд самопроглашеног Косова одбацио је данас захтјев специјалног тужиоца да буде поништена првостепена пресуда којом су десеторица бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова ослобођена оптужбе да су 1998. године починили злочин над цивилима и припадницима српске војске и полиције у селу Клечка код Суве Реке, потврђено је у овом суду.
Фатмир Љимај - Фото: Beta/AP
Фатмир ЉимајФото: Beta/AP

Пресудом Основног суда у Приштини, коју је касније потврдио Апелациони суд, за овај ратни злочин оптужена је десеточлана група коју чине Фатмир Љимај, Насер Краснићи, Насер Шаља, Неџми и Арбен Краснићи, Сабит Шаља, Рефки Мазреку, Бехљуј Љимај, Шабан Шаља и Бесим Шурдхај.

Најмање 50 убијених и измасакрираних жртава бачено је у Кречану да би се прикрили трагови злочина.

Како је званично саопштено из Комисије за нестала и киднапована лица, касније су пронађени посмртни остаци десетак лица која су идентификована ДНК анализом.

Предсједник Удружења породица несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије Милорад Трифуновић рекао је Срни да се ове породице и даље надају да ће одговорни бити изведени пред лице правде и да ће истина кад-тад изаћи на видјело.

"Проблем је и даље недостатак свједока и доказа, јер су наручиоци и одговорни, затирући трагове злочина, углавном уништили доказе, а свједоке уклонили", додао је Трифуновић.

У извјештају Дика Мартија, извјестиоца Савјета Европе о трговини органима на Косову, Љимај се помиње као један од вођа дреничке групе Хашима Тачија, а током 1998. и 1999. године био је командант логора Лапушник.

Због ратних злочина у том логору нашао се и на оптуженичкој клупи Хашког трибунала, али је послије процеса, одржаног у сјенци застрашивања свједока, ослобођен.

Извор: Срна