latinica  ћирилица
24/05/2017 |  16:52 | Аутор: РТРС

СДП тражи забрану Томпсоновог концерта у Мостару

Градски одбор СДП-а Мостар затражио је од градоначелника Мостара Љубе Бешлића да забрани одржавања скупа подршке шесторици званичника такозване Херцег-Босне осуђених у Хагу, на коме би требало да наступи контроверзни хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон, који је познат по величању усташтва.
Мостар (Фото: Марин Јурица) -
Мостар (Фото: Марин Јурица)

Концерт под називом "Подршка Хашким узницима" на градском стадиону под Бијелим бријегом 8. јуна организује удружење "Хрватско срце наде" из Мостара под покровитељством Хрватског народног сабора /ХНС/.

"Препознајући појаве, а забринути за будућност града, тражимо да градоначелник Љубо Бешлић, прихватајући европске норме понашања, донесе одлуку као и бројне његове колеге из Европе и забрани одржавање овог скупа под Бијелим Бријегом. У противном не преостаје нам ништа друго него позвати грађане на контра скуп, на скуп подршке правди, истини и антифашизму", саопштили су из СДП-а.

Из СДП-а подсјећају да знатан дио антифашистичке Европе забрањује концерте Томпсона због неофашистичке иконографије, садражаја пјесама и цјелокупне атмосфере на тим скуповима.

Позив на забрану скупа упутило је и Вијеће конгреса бошњачких интелектуалаца - подружница Мостар.

Званичници такозване Херцег-Босне - Јадранко Прлић, Бруно Стојић, Слободан Праљак, Миливоје Петковић, Валентин Ћорић и Берислав Пушић, у Хашком трибуналну су 2013. године првостепено осуђени на укупно 111 година затвора због удруженог злочиначког подухвата и злочина над бошњачким становништвом у периоду од 1992. до 1994. године.

Извор: Срна