latinica  ћирилица
24/05/2017 |  16:27 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

Човић - Дел Векио: Измјене изборног закона, прворазредно политичко питање

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић и амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио истакли су данас у Сарајеву да се на плану изборне проблематике тестира спремност за унапређење унутрашњих друштвено-политичких односа, владавине права, основних уставних и општих демократских начела у БиХ, те европске опредијељености БиХ.
Сарајево: Човић и дел Векио  (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Сарајево: Човић и дел Векио (Фото:predsjednistvobih.ba)

Из Предсједништва БиХ саопштено је да су се Човић и Дел Векио сагласили да измјене изборног закона нису правнотехничко, већ прворазредно политичко питање према којем сви одговорни политички субјекти показују свој став о начелу конститутивности, те идеји БиХ као заједнице равноправних народа.

Они су у разговору посебно нагласили важност унапређења положаја Хрвата као једног од три конститутивна народа унутар институционалних структура БиХ.

У том дијелу изузетно важном су оцијењене неопходне измјене Изборног закона, како би се обезбиједили сви предуслови за несметану примјену резултата општих избора 2018. године, а тиме и политичку стабилност БиХ.

Човић је још једном изразио увјерење да ће БиХ у овој години, упркос техничким и политичким изазовима, реализовати кандидатски статус у складу с мастер планом интегрисања који је усвојило Предсједништво БиХ, а да ће на пољу интеграције у НАТО направити потребан искорак ка остваривању Акционог плана за чланство.

Дел Векио је изразио пуну политичку и практичну подршку Хрватске напорима власти БиХ у процесу интеграције у ЕУ, те успјешном рјешавању свих унутрашњих питања која представљају препреку на том путу.

Извор: Срна