latinica  ћирилица
24/05/2017 |  15:49 | Аутор: РТРС

Могерини -Главне теме састанка сарадња земаља у региону

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је да ће главне теме неформалног састанка премијера западнобалканске шесторке у Бриселу бити сарадња земаља у региону и њихова сарадња са ЕУ.

Могеринијева је на конференцији за новинаре прије састанка рекла да је западни Балкан кључни регион за ЕУ када је ријеч о безбједности и спречавању радикализације.

"Веома добро сарађујемо и у рјешавању питања прилива избјеглица и контроле граница", навела је Могеринијева.

Она је додала да не говори о европској перспективи западног Балкана јер је тај регион већ у Европи.

"Поента је у перспективи тих земаља за приступање ЕУ, због чега сам и позвала на вечеру премијере и мандатара шест партнерскх западнобалканских држава. Позвала сам их да бисмо показали како даље, како ЕУ може ојачати могућности за добросусједске односе у региону, оснажити њихову сарадњу и њихову појединачну сарадњу са ЕУ", навела је Могеринијева.

Она је истакла снажну посвећеност институција ЕУ блиској сарадњи са свих шест западнобалканских земаља, а то не значи само рад у корист тих земаља, већ рад са њима, што је сврха вечерашњег састанка.

"Зато се вечерас састајемо, да охрабримо заједнички рад на сарадњи унутар региона и сарадњи тог региона са ЕУ. У посљедње вријеме видјели смо развој нових ситуација, неке потешкоће, али и исправне кораке", рекла је Могеринијева.

Она је додала да ће састанак бити добра прилика за постизање бољег разумијевања унутар региона и бољи заједнички пут ка ЕУ.

Извор: Срна