latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:42 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Данијелсон: Јачати заједнички рад политичара на европском путу БиХ

На састанку представника Парламентарне скупштине БиХ и генералног директора Директората Европске комисије за сусједску политику и преговоре о проширењу Кристијана Данијелсона упозорено је на могуће успоравање европског пута БиХ, изазвано политичким несугласицама домаћих политичких актера, због чега треба појачати заједнички рад и дијалог о свим спорним политичким питањима.
Представнички дом БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом БиХФото: РТРС

Чланови колегија Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, те представници Заједничке комисије за европске интеграције парламента на састанку са Данијелсоном констатовали су да је у протекле двије године БиХ направила импресиван помак ка чланству у ЕУ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Данијелсон се посебно интересовао за питање акциза, процес попуњавања Упитника с циљем добијања кандидатског статуса за ЕУ, напоре који се чине како би се постигла регионализација економског простора, као и за сарадњу Парламентарне скупштине БиХ са Европским парламентом у свјетлу рјешавања проблема око пословника Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање.

Предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић истакао је да постоје питања о којима политички актери у БиХ имају различита виђења, али да ће бити настављена настојања да се и о њима постигне сагласност.

Говорећи о неусвајању пословника Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, Џаферовић је рекао да се дио политичара из БиХ понаша као да БиХ прима ЕУ у своје чланство, а не обрнуто.

Предсједавајући Дома народа Бариша Чолак указао је на потребу да се проблеми рјешавају у овој години јер је идућа изборна година и биће неупоредиво теже пронаћи свима прихватљива рјешења.

Према његовим ријечима, проблем представља и чињеница да је већ сада упитна парламентарна већина.

На питање замјеника предсједавајућег Представничког дома Младена Босића да ли су акцизе услов за приближавање БиХ ЕУ, Данијелсон је одговорио да нису.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић истакао је да није упитна воља грађана за чланством у ЕУ, али да су присутне тензије због којих се тај пут успорава.

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Никола Ловриновић за почетак јуна најавио је конференцију на којој ће бити сагледано све што су БиХ и њена тијела урадили након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању.

Током састанка заједнички је наглашена потреба снажнијег економског повезивања региона јер тај процес, не само да јача комплементарне економије, него и представља једну од формула за бржи пут ка ЕУ.

Извор: СРНА