latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:08 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

У центру Бијељине најезда неотровних змија (ВИДЕО)

Претходних дана у многим градовима у Српској су примијећене змије на сред улица, у Бијељини на двије локације. Узнемирени пролазници одмах су фотографије поставили на друштвене мреже, упозоравајући остале на појаву ових гмизаваца. Ветеринари кажу да су у питању неотровне змије - смукови и бјелоушке и да нема разлога за панику, иако призор змије у центру града нимало није пријатан.
Змија у центру Бијељине - Фото: РТРС
Змија у центру БијељинеФото: РТРС

Појава змија у центру града забринула је становнике Бијељине. Сматрају да су их честе поплаве претходних година натјерале да се појава на мјестима гдје их раније нисмо виђали.

Ипак, разлога за панику нема, кажу ветеринари, јер је нормално да доласком топлијих дана и змије изађу из свог легла. У овом дијелу Српске присутне су само двије врсте змија-неотровница, смукови и бјелоушке. Змије иначе не нападају људе осим кад су угрожене, а у исто вријеме регулишу бројност штеточина, мишева и пацова.

"Моје мишљење је да змију треба пустити да оде, јер како је дошла, тако ће и отићи. Нема овдје отровница, змија може напасти човјека, угристи га ако је згази. Код тих угриза се одмах мора ићи доктору јер змија у својим устима има велики број бактерија које само могу изазвати инфекцију, али отрова те змије немају. За сада, ево колико дуго сам ја у Бијељини од рођења, никада се није појавила отровна змија", прича Сандро Мађарац, ветеринар. 2:45

Ни у Дому здравља нису забиљежили ујед змије отровнице. Ипак, и ујед неотровнице може бити непријатан и изазвати одређене тегобе. Обавезно се треба јавити доктору, како би се рана адекватно збринула.

"Оно што је карактеристично код свих уједа змија јесу двије ранице које не крваре,  може да се јави црвенило и оток који касније промијени боју. То је нешто што је карактеристично код свих уједа", истиче Бранимир Вуковић из Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бијељина.

Из Дома здравља Бијељина поручују да имају све потребне медикаменте у случају угриза змије отровнице.