latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:43 | Аутор: РТРС

УНДП - У Српској реализовано 18 пројеката

У Републици Српској до сада је, у оквиру финансијског механизма, реализовано 18 пројеката укупне вриједности два милиона КМ, изјавила је данас шеф Сектора за рурални и регионални развој Развојног програма УН у БиХ Адела Поздер Ченгић.
УНДП БиХ - Фото: илустрација
УНДП БиХФото: илустрација

"Путем ових пројеката дата је подршка руралном развоју у области пољопривреде за нешто више од 700 домаћинстава у Републици Српској", рекла је новинарима у Бањалуци Ченгићева након презентације финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској.

Према њеним ријечима, финансијски механизам успостављен је са примарним циљем да подржи развојне приоритете који су засновани на потребама становника локалних заједница и произилазе из локалних развојних стратегија.

"Овим механизмом се пружа подршка и спровођењу стратешких докумената Републике Српске. Надамо се да ће Влада Српске ускоро преузети потпуно власништво над финансијским механизмом и увећати средства за пројекте у наредним циклусима", каже Ченгићева.

Она је рекла да је средства за трећи и четврти циклус обезбиједила ЕУ, наводећи да се трећи циклус реализује путем девет пројеката.

Шеф финансијског механизма Мирко Бошњак нагласио је да овај механизам прате правила и процедуре које се примјењују за додјелу средстава из фондова ЕУ и да је ово припремна фаза за период када европски фондови буду доступни у већој мјери у односу на садашње нивое.

Он је рекао да ће за четврти циклус, оквирно, бити доступно око 800.000 КМ.

Начелник општине Чајниче Горан Караџић рекао је да је у овој локалној заједници путем финансијског механизма покренут озбиљан пројекат развоја производње малине.

Према његовим ријечима, да би то било успјешно, морала се обезбиједити и хладњача која би дала сигурност произвођачима малина.

"Хладњача је у функцији и очекујемо конкретне резултате. Неће то бити само хладњача за малине, већ се може користити и за друге пољопривредне производе", навео је Караџић.

Директор за сарадњу у Амбасади Швајцарске у Бих Барбара Детвајлер Шојер каже да је резултат пројеката који су до сада реализовани то што 120.000 људи има боље услуге у јавном сектору.

"Имајући у виду успјех финансијског механизма и користи које су остварене за локални развој, позвала бих Владу Српске да додатно подржи овај механизам као истински домаћи инструмент и да прошири финансијски и секторски домен", навела је Шојерова.

Средства за функционисање финансијског механизма за финансирање пројеката локалног развоја у прва два циклуса обезбиједили су Влада Швајцарске, у сарадњи са УНДП-ом и Влада Републике Српске посредством Министарства финансија.

У првом циклусу за финансирање пројеката Влада Швајцарске је обезбиједила 528.000 КМ, а Влада Српске 172.000 КМ.

У другом циклусу Влада Швајцарске обезбиједила је 442.570 КМ за финансирање пројеката, а Влада Српске 385.200 КМ.

Средства у трећем циклусу обезбиједили су Влада Републике Српске и ЕУ, свако по 400.000 КМ.

Финансијски механизам је резултат заједничке иницијативе Министарства финансија, Министарства управе и локалне самоуправе Српске, Владе Швајцарске, УНДП-а и Инвестиционо-развојне банке Српске.

Извор: Срна