latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:40 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

ИРБ-УНДП: Реализовано 18 пројеката вриједних два милиона КМ

Реализација 18 пројеката укупне вриједности више од два милиона евра од 2014. године, којима је олакшан живот око 120 хиљада грађана Српске и 700 привредних домаћинстава, резултатат је пројекта "Финансијски механизам” који реализује Влада Српске, ИРБ, УНДП и Швајцарска Влада.
Пројекат "Финансијски механизам” - Фото: РТРС
Пројекат "Финансијски механизам”Фото: РТРС

Све општине у Српској имале су прилику да добију одређена средства којим би помогли развој своје општине. Једна од општина је и Чајниче, која је уз помоћ 125 хиљада марака успјела да обезбиједи хладњачу за складиштење малине.

"Хладњача је у функцији и очекујемо конкретне резултате. Неће то бити само хладњача за малине, већ се може користити и за друге пољопривредне производе", навео је начелник општине Чајниче Горан Караџић.

Шеф финансијског механизма у ИРБ-у Мирко Бошњак нагласио је да овај механизам прате правила и процедуре које се примјењују за додјелу средстава из фондова ЕУ и да је ово припремна фаза за период када европски фондови буду доступни у већој мјери у односу на садашње нивое.

"Представници банке ће све вријеме овог трећег циклуса када се општине буду пријављивале бити у сталном контакту са њима како би им помогле да разријеше све недоумице", рекао је Бошњак.

ИРБ-у кажу да ће у трећем циклусу бити финанснирано девет пројеката укупне вриједности 800.000 марака.