latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:23 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Радојичић: Уредити област кабловске канализације

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да Приједлог одлуке о висини накнаде за коришћење путног и осталог земљишта за постављање кабловске канализације има за циљ да коначно уреди ову област.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Према приједлогу одлуке, кабловски оператери убудуће би требало да граду Бањалука плаћају накнаду од 0,10 КМ, без урачунатог ПДВ-а, по метру за коришћење путног и осталог земљишта за постављање кабловске канализације.

- Прописујемо трасе, цијену и процедуру за подношење захтјева за постављање кабловске канализације. Скупштина града ће морати да донесе посебну одлуку којом ће одредити накнаду за постављену постојећу канализацију - рекао је Радојичић новинарима током паузе сједнице локалног парламента.

Он је додао да би приједлог одлуке о којој су одборници данас расправљали, требало да замијени постојећу из 2015. године, која није ни незаконита, ни неуставна, већ је, како је оцијенио, потпуно неспроводива.

- Град по том основу до сада није наплатио на једну КМ прихода, иако неке друге локалне заједнице од кабловских оператера уредно наплаћују одређене накнаде за постављену кабловску канализацију - рекао је Радојичић.

Он је појаснио да се приједлогом одлуке предвиђа да по метру постављања нове кабловске канализације треба наплаћивати 0,10 КМ, те додао да би било логично и да се постојећа кабловска канализација такође наплаћује по метру постављања.

- Међутим, готово сва кабловска канализација је у процесу легализације и док се не заврши тај процес, не можемо да наплаћујемо накнаду по метру. До тада можемо само да одредимо паушалну цијену, која ће бити предложена наредном одлуком, уколико данас ова одлука буде прихваћена - нагласио је Радојичић.

Независни одборник у Скупштини града Бањалука Зоран Талић оцијенио је да приједлог одлуке о кабловској канализацији треба доста дорадити, јер регулише само изградњу нове кабловске канализације, али не рјешава питање нелегално изграђене канализације.

- И ако буде реализована нова одлука, средства која се буду прикупљала биће мала. С друге стране, иако би приход од накнада за нелегално изграђену канализацију био много већи, та средства се не прикупљају - рекао је Талић.

Одборници ће у наставку сједнице расправљати и о Иницијативи за измјену дијела Регулационог плана стамбеног насеља Старчевица, на коју су Комисија за просторно уређење и градоначелник дали негативно мишљење.

Наводећи да за то постоје геолошки разлози, због структуре земљишта, Радојичић је истакао да ни постојећим регулационим планом није предвиђено да се на том земљишту граде нови стамбено-пословни објекти.

Извор: СРНА