latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:23 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Савјет министара усвојио Стратегију управљања дугом БиХ

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства комуникација и саобраћаја БиХ, донио је Одлуку о усвајању Политике сектора електронских телекомуникација Босне и Херцеговине за период 2017 – 2021. и Акционог плана за њену реализацију, што је кључни предуслов за увођење 4Г мреже и већу брзину интернета у БиХ.
Савјет министара БиХ - сједница - Фото: РТРС
Савјет министара БиХ - сједницаФото: РТРС

Циљ је БиХ приближити развијеним земљама свијета и грађанима омогућити боље услуге. Развијене телекомуникационе мреже и услуге представљају услов за развој информационог и друштва знања, што ће утицати на даљи економски развој, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара је, на приједлог Министарства финансија и трезора БиХ, усвојио Средњорочну стратегију управљања дугом Босне и Херцеговине, чиме СМ БиХ испуњава једну од обавеза зацртану Акционим планом Реформске агенде за БиХ.

Циљ је осигурати финансијска средства за финансирање потреба БиХ, ентитета и Брчко дистрикта уз прихватљиви ниво трошкова финансирања и ризика, а додатни циљ је развој домаћег тржишта вриједносних папира.

Стратегија представља консолидацију средњорочних стратегија управљања дугом Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, укључујући и спољни дуг институција БиХ.

Министарство финансија и трезора БиХ ће приликом будућег спољног задуживања примјењивати смјернице дефинисане Средњорочном стратегијом управљања дугом БиХ.

Ова стратегија биће објављена на веб страници Министарства финансија и трезора. БиХ

Савјет министара је на данашњој сједници усвојио Стратегију за заштиту биолошке разноврсности Босне и Херцеговине за период 2015 – 2020. године и Акциони план за њено провођење коју је предложило Министарство спољне трговине и економских односа као кључни документ у области заштите природе у БиХ.

Усвајањем ове стратегије СМ БиХ исказује посвећеност испуњавању својих обавеза на међународном плану и у процесу европских интеграција, ради очувања природе и рационалног управљања природним ресурсима, саопштено је из СМ БиХ.

Израду Стратегије и Акционог плана подржао је Програм Уједињених народа за животну средину, као наставак глобалног стратешког планирања и извјештавања према Конвенцији о биолошкој разноврсности .

Савјет министара је данас, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, усвојио Акциони програм за борбу против деградације земљишта и ублажавања посљедица суше, који први пут усваја БиХ у идентичном тексту са ентитетима у циљу побољшања стања земљишта и животних услова становништва.

Усвајањем овог програма, као кључног инструмента за имплементацију УН Конвенције о борби против дезертификације у земљама с изузетним сушама и/или дезертификацијом, СМ БиХ испуњава међународну обавезу преузету ратификовањем ове конвенције и чини важан искорак у правцу приближавања ове области стандардима Европске уније.

Главни актери и основни корисници пројекта су Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Фонд за заштиту животне средине Федерације БиХ.

Савјет министара је на данашњој сједници утврдио Приједлог нота споразума између СМ БиХ и Владе Савезне Републике Њемачке о техничкој сарадњи за 2014. годину, вриједан четири милиона евра.

На овај начин Влада Њемачке осигурава техничку помоћ БиХ за реализацију програма јачања јавних институција БиХ, локалне самоуправе и привредног раста те за подршку образовању одраслих.

СМ БиХ је, на приједлог Дирекције за европске интеграције, усвојило Први квартални извјештај о провођењу мјера из Акционог плана за реализацију приоритета из Извјештаја о БиХ за 2016. годину, који ће бити достављен Парламентарној скупштини БиХ и Европској комисији.

У прва три мјесеца ове године реализовано је 29 мјера, док је осам у фази реализације или 51 посто реализованих и мјера у реализацији, од укупно 72 мјере које су планиране за реализацију у првом кварталу ове године. Додатно је реализовано 11 мјера планираних за реализацију ван овог извјештајног периода.

Акциони план, који ће бити проведен на свим административним нивоима у БиХ, након данашњег ажурирања, садржи 527 мјера с роком реализације у 2017. години и прва два мјесеца 2018. године.

Савјет министара је примио к знању Информацију Министарства за људска права и избјеглице у вези са закључним напоменама Комитета за присилне нестанке о Иницијалном извјештају о примјени међународне конвенције за заштиту свих лица од присилног нестанка у БиХ у циљу испуњавања ових препорука. 

Савјет министара БиХ је, на приједлог Министарства финансија и трезора, донио појединачне одлуке о висини основице за обрачун плате и о висини регреса запосленим у институцијама БиХ за 2018. годину.

Основица плате, у складу с политиком СМ БиХ о ограничавању јавне потрошње на плате и накнаде запослених у институцијама БиХ, износиће 475,69 КМ и непромијењена је од 2012. године, као и регрес који износи 300 КМ.

СМ БиХ је усвојио Информацију Министарства цивилних послова у вези с реализацијом одлука Савјета министара о утврђивању годишње квоте радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ у периоду од 2012. до 2016. године.

Усвојен је и Извјештај Агенције за рад и запошљавање БиХ о издатим радним дозволама у БиХ за период 2012 - 2016. година. Министарство цивилних послова интензивираће активности на изради оквирне политике запошљавања у БиХ.

Удио годишњег броја запослених странаца у БиХ у односу на просјечан број запослених у посљедњих пет година кретао се од 0,3 до 0,4 одсто, што потврђује да запошљавање стране радне снаге нема квантитативни утицај на тржиште рада у БиХ, наведено је у саопштењу СМ БиХ.

Савјет министара је усвојио и прослиједиће Парламентарној скупштини БиХ Информацију Министарства финансија и трезора о расподјели и кориштењу средстава текуће резерве у којој се наводи да је у прва три мјесеца ове године одобрено 117.000 КМ од укупно планиране текуће резерве у износу 3.307.000 КМ.

Одлукама СМ БиХ одобрено је 44.000 КМ, а одлукама чланова Предсједништва БиХ 57.000 КМ, док су предсједавајући и замјеници предсједавајућег одобрили укупно 16.000 КМ.

СМ БиХ је на данашњој сједници задужио министра комуникација и саобраћаја БиХ да предузме активности за достављање извјештаја радне групе која је формирана још 2014. године у циљу достављања информација о моторним возилима која су правоснажном судском одлуком одузета, односно која су у царинском управном поступку заплијењена и возилима којих су се власници одрекли у корист државе, а која се налазе у складиштима Управе за индиректно опорезивање.

Након што добије овај извјештај СМ БиХ ће се изјаснити о информацији Управе за индиректно опорезивање у вези с рјешавањем питања поступања с правоснажно одузетим моторним возилима.

Од укупно донесених 790 закључака Савјета министара БиХ у прошлој години реализовано је њих 717 или 91 одсто, наводи се у Прегледу реализације закључака Генералног секретаријата СМ БиХ за период од 1. јануара до 31. децембра 2016. године, који је размотрен на данашњој сједници.

СМ БиХ је данас усвојио Извјештај Министарства цивилних послова о проведеном поступку за избор директора Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ и за директора именовало Арифа Нанића, као најбољег кандидата након проведене процедуре јавног конкурса.

СМ БиХ је донио Одлуку о именовању чланова Одбора за жалбе полицијских службеника, након што је досадашњим члановима истекао мандат.