latinica  ћирилица
23/05/2017 |  12:53 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Младићева одбрана уложила жалбу због непуштања на лијечење у Русију

Одбрана некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића уложила је жалбу на одлуку Хашког трибунала да не пусти генерала на лијечење у Русији у којој је затражила да Апелационо вијеће преиначи првостепену одлуку и омогући Младићу адекватно лијечење.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

У жалби коју је данас објавио Хашки трибунал, одбрана генерала Младића истиче да је расправно вијеће на нетачним закључцима и чињеницама засновало одлуку о одбијању да га пусти на привремену слободу због лијечења.

Младићеви браниоци оцијенили су да судије нису на прави начин вредновале гаранције Русије да ће се Младић, ако буде пуштен, вратити у Хаг када га суд позове, преносе београдски медији.

Они су навели да судије нису на прави начин размотриле тренутно Младићево здравствено стање, игноришући налазе вјештака које су ангажовали браниоци, погрешно се ослањајући на анализу генераловог понашања док је био у бјекству.

Крајем марта Младићеви браниоци затражили су од Трибунала да генерала привремено пусти на лијечење у Русију, због погоршања здравственог стање, а Руска Федерација прихватила је да се придржава свих услова које би Трибунал прописао, као и да Младића врати у Хаг када буде позван.

Одбијајући тај захтјев, расправно вијеће навело је да није увјерено да би се оптужени вратио у Хаг, уколико би био привремено ослобођен, зато што се "није добровољно предао Трибуналу, него је 16 година избјегавао хапшење".

Извор: СРНА