latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:49 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Бијељина- Уређење канала Дрина-Дашница (ВИДЕО)

Овог љета на подручју града Бијељина требало би да почне уређење канала Дрина - Дашница дужине 2.100 метара.
Бијељина - канал Дашнице - Фото: РТРС
Бијељина - канал ДашницеФото: РТРС

Овај посао ће бити обављен у оквиру пројекта уређења каналске мреже у Семберији који је дио програма заштите од поплава предузећа Воде Српске. Уз регулацију корита канала, планирано је урбано уређење обала и саобраћајница уз канал, чиме ће бити знатно побољшан изглед овог дијела града.

Пројектом је предвиђена регулација корита канала висине метар изнад коте високих вода, као и облагање дна и ободних страна бетонским плочама. На десној обали планирано је уређење пјешачко-бициклистичке стазе и низ пратећих садржаја.

Младен Петровић, директор Дирекције за изградњу и развој града, каже да постоје ограничења, када је ријеч о простору, али да је то усклађено на потезу гдје је изводиво. Ту ће ићи једносмјеран, тзв. умирујући саобраћај само за становништво које може да приђе својим објектима и уређена једна бициклистичко-пјешачка стаза.

У Водама Српске у току је припрема јавног позива за избор извођача радова на уређењу канала Дашница, као и Глоговца и Мајевичког ободног канала, а почетак радова планиран је за ову грађевинску сезону.

Славиша Савић, помоћник директора ЈУ Воде Српске, каже да се канал Дашница реконструише у дужини од два километра. Ријеч је о урбаној регулацији, те ће осим хидротехничког уређења, повећања његовог капацитета, бити урађени и поједини околни садржаји.

Десна обала канала већ дуго није уређивана, што највише смета грађанима који живе у непосредној близини.

Предвиђено је да уређење канала Дашница кошта око пет милиона марака, а тачна цијена биће утврђена приликом избора извођача радова.