latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:44 | Аутор: РТРС

Црнадак: Реформе ка ЕУ и у функцији агенде 2030

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је у Њујорку да ће БиХ покушати да реформе које проводи на путу европских интеграција истовремено стави у функцију испуњења циљева Агенде 2030, инструмента за јачање економског раста и заштиту људских права.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Црнадак је оцијенио да међународне развојне банке морају блиско сарађивати с владама и властима приликом припреме пројеката које би власти биле спремне суфинансирати из буџетских средстава, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

"Код земаља у развоју, гдје постизање напретка захтијева подршку и помоћ међународних актера, потребно је пружити подршку политикама и програмима за привлачење инвестиција у одрживи развој и осигурати приступ финансијама", поручио је Црнадак у обраћању Економском и социјалном савјету УН, у уводном дијелу Форума о финансирању развоја.

Црнадак је изразио увјерење да ће Форум Економског и социјалног савјета о финансирању развоја допринијети предстојећем политичком форуму о одрживом развоју на високом нивоу.

"Такође је потребно размотрити могућност приватног и јавног партнерства, као и сарађивати на мобилизацији приватног капитала за специјалне пројекте и све то на транспарентан и одговоран начин", нагласио је Црнадак.

Он је истакао опредјељење БиХ за јачање сарадње са УН, посебно на пољу финансирања одрживог развитка, које је једно од питања око којег постоји консензус у БиХ и на коме раде институције на нивоу БиХ, као и владе
Републике Српске и Федерације БиХ.

На маргинама Форума, министар је имао кратке сусрете са предсједником Економског и социјалног савјета Фредериком Мусивом Макамуром Шавом /Фредерицк Мусииwа Макамуре Схава/ и европским комесаром за међународну сарадњу и развој Невеном Мимицом.

Извор: СРНА