latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:41 | Аутор: РТРС

Танасковић: Уколико Приштина обнови захтјев за Унеско, спремни смо

Србија је спремна за дипломатску борбу ако Приштина одлучи да ове године обнови захтјев за пријем у Унеско, како би такву правно, политички, културно и морално неприхватљиву акцију спријечила, каже амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.
Дарко Танасковић (фото: www.studiob.rs) -
Дарко Танасковић (фото: www.studiob.rs)

Танасковић је за приштински лист на српском језику Јединство рекао да је предуслов за успјешно наступање - свесрпско јединство, то јест да се, као у завршној фази кампање 2015, окупе и координисано дјелују све државне и друштвене институције, као и СПЦ.

- Има најава да се власти у Приштини носе мишљу да ове године обнове захтјев за пријем "Косова" у Унеско. Такву амбицију је, поред осталих, недавно у Комитету за спољне послове Европског парламента саопштио и министар иностраних послова Енвер Хоџај. То, наравно, још увијек не значи да ће захтјева и бити - наводи Танасковић.

Према његовим ријечима, поједини тамошњи аналитичари, а и страни савјетници, сматрају да би подношење захтјева било крајње ризично, будући да на самом Косову нису извршене неке правне и институционалне радње, првенствено у вези са институционалном заштитом српског културног и духовног насљеђа, које би захтјев учиниле кредибилнијим.

- Ако у Приштини, ипак, буде одлучено да се покуша с подношењем захтјева, Србија је наравно спремна за дипломатску борбу како би такву правно, политички, културно и морално неприхватљиву акцију спријечила - истиче амбасадор.

Он каже да има наговјештаја да би неке земље могле промијенити страну у односу на гласање од прије двије године, чак и код неких држава за које се сматра да је њихов став у вези са питањем Косова, укључујући и његов пријем у међународне организације, непомјерљиво утврђен.

Евентуалним пријемом Косова у Унеско, сматра он, била би свакако створена нова ситуација у погледу формалног статуса српских средњовјековних светиња и универзално вриједних културних споменика, али им тиме не би могла бити порекнута припадност српској културној традицији.

Како каже, у документима Унеска српско насљеђе би било третирано у складу са територијалном припадношћу, као културна добра на Косову, у том смислу само условно косовска, а никако албанска.

Упитан какве би све посљедице по Србију и српски идентитет имао пријем Косова у Унеско, одговара да су српски народ и његов идентитет преживјели и тежа искушења.

- Срби су у свему битном остали Срби и послије пет вијекова османлијске, муслиманске власти. На то треба да рачунају сви они који би да избришу српско име или да укину српско постојање у историјским српским земљама - закључио је Танасковић.

Извор: РТС