latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:16 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Уважавати уставне надлежности нивоа власти у БиХ

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је за рјешавање свих важних питања у процесу европских интеграција потребан дијалог, међусобна сагласност и уважавање уставних надлежности различитих нивоа власти у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је у разговору са генералним директором Директората Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном изразила наду да ће сви нивои власти у БиХ показати једнаку посвећеност процесу приступања ЕУ.

Она је информисала Данијелсона о кључним реформским мјерама које Влада Српске у континуитету реализује у складу са Акционим планом Републике Српске за спровођење Реформске агенде, нагласивши да је за успјешну реализацију предвиђених реформи од изузетног значаја сарадња ентитета као носилаца реформских процеса у БиХ.

Цвијановићева је истакла да су институције Републике Српске успјешно завршиле израду одговора на питања из Упитника Европске комисије, те да предстоји фаза обједињавања одговора за коју је неопходно да буде реализована у складу са усаглашеним системом координације и у оквиру за то предвиђених тијела.

Састанку су присуствовавали шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Цвијановић се састала и са британским амбасадором, Едвардом Фергусоном 

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је током данашњег састанка са амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном у Бањалуци поновила да Влада Српске остаје посвећена реформским процесима, те да институције Српске у континуитету испуњавају своје обавезе.

Наглашена је потреба да политички актери и представници власти на свим нивоима у БиХ активно учествују у тим процесима уз координацију и уважавање уставних надлежности.

Из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу је саопштено да су саговорници размијенили мишљење и о могућностима за унапређење економске сарадње између земаља региона. Наглашена је потреба да економске теме буду приоритет у раду извршних власти на различитим нивоима.

Извор: СРНА