latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:01 | Аутор: РТРС

Русија улаже три стотине милијарди долара за нове системе

Русија неће "крпити" постојећу војну технологију, већ ће правити нове и "паметне" системе, за шта су обезбијеђена финансијска средства од 17 трилиона рубаља /300 милијарди долара/.
Руски тенкови   (Фото:Sputnik/ Алексей Мальгавко) -
Руски тенкови (Фото:Sputnik/ Алексей Мальгавко)

Замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин најављује модернизацију ограниченог броја средстава, која посједују потенцијал да буду саставни дио савремене и врло моћне руске борбене машинерије у наредној деценији.

Фокус је на копненој војсци, а планирано је да нови циклус опремања новим типовима борбене технике и наоружања започне 2018. године и да буде завршен до краја 2025.

Извјесно је масовно опремање руских ударних система тенковима нове генерације "Т-14 - Армата" и тешког оклопног транспортера "Т-15", такође, изграђеног на борбеној платформи "Армата".

Ту су још и борбена оклопна возила нове генерације БМП /Боевая машина пехоты/ "Курганец" и БТР /Бронетранспортер/ "Бумеранг".

Паметно оружје, аутоматизовани системи управљања, софистицирана средства везе и извиђања - у огромној ће мјери редуковати људски фактор у извођењу борбених дјеловања и повећати ефикасност војске.

То се посебно односи на развој копнених аутоматизованих станица и беспилотних летјелица, наводи "Руска реч".

У току је и обнова групе војних сателита, а није запостављена ни морнарица, која добија нова борбена средства значајно већих могућности него раније.

Нови програм опремања руске војске односи се и на ваздушно-космичке снаге, те морнарицу.

Када је ријеч о морнарици, акценат ће бити на конструисању малих, али тешко наоружаних бродова, попут фрегате и корвете.

Биће завршен и нови стратешки бомбардер "ПАК ДА", а можда и нови носач авиона.

Основни задатак новог програма наоружања јесте да се потенцијална агресија на Русију одбије са што мање ангажованих снага, које ће имати знатно већи степен брзине и "примјенљивог интелекта".

Извор: СРНА