latinica  ћирилица
23/05/2017 |  10:55 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Добој- Хуманитарна представа за лијечење Јованке Тешановић (ВИДЕО)

Представом "Невидљиви" Позоришта из Прњавора, одиграној у Добоју, почела је хуманитарна акција прикупљања новца за 42-годишњу Јованку Тешановић, којој је потребна помоћ за трансплантацију бубрега.
Помоћ за Јованку - Фото: РТРС
Помоћ за ЈованкуФото: РТРС

Организатор хуманитарне акције је Удружење породица са четворо и више дјеце Будућност 4 плус, из Добоја.

Јованка Тешановић из Добоја тешко је обољела од дијабетеса са бубрежним компликацијама. Једини излаз је трансплантација оба бубрега, али је за то потребно прикупити 80.000 КМ.

- Бубрези су ми отказали, идем на хенмодијализу три пута седмично. Третман траје четири сата и тешко то подносим. Ријеч је о великом износу, а ми тих пара немамо - каже Јованка.

Тешановићи су избјегли из Возуће. Настањени су у избјегличком насељу Гаврићи. Супруг Илија је једини запослен, школују једног ђака, а старији син је незапослен. Упркос томе, не губи наду да ће добри људи помоћи Јованки да прикупи неопходан новац.



- Борићемо се да скупимо тај новац, ако не за годину, за двије-три. Ја нећу одустајати од тога - истиче Илија.

Акцију су покренули чланови Удружења са четворо и више дјеце, а бесплатно представу одиграли су чланови прњаворског позоришта. Упућен је апел свима који могу да помогну у Јованкином лијечењу.

Оливера Недић, из Удружења Будућност 4 плус, каже да ће за прикупљање помоћи за Јованкино лијечење бити потребно још много сличних акција.

Бранкица Радоњић, умјетнички руководилац, каже да ће се увијек радо одазвати да својим наступом, умјетношћу, идејама и порукама са сцене помогну неком коме је живот угрожен. 

Јованка нема донора, па се обратила и Отвореној мрежи. Ако сакупи новац трансплантација би могла да се обави у Француској или Турској. Значила би за њу, каже, нови живот.