latinica  ћирилица
23/05/2017 |  09:13 | Аутор: РТРС

Биткоин револуција - злато 21. вијека?

Јапанска ваздухопловна компанија Пич Авиејшен биће прва у тој земљи која ће прихватити плаћање авионских карата биткоином.
Биткоин - Фото: илустрација
БиткоинФото: илустрација

Компанија је такву одлуку донијела у настојању да привуче што више туриста из других дијелова Азије, јавља агенција Блумберг.

Почев од краја ове године, ова криптовалута ће моћи да се користити за резервацију карата, саопштила је у Токију авио-компанија Пич, додајући да је промјена јапанског закона о платном промету из априла олакшала компанији да се одлучи на такав потез.

Овај авио-превозник је такође навео да планира да појача повезивање с локалним властима и регионалним компанијама како би помогла ширење употребе дигиталне валуте.

Популарност биткоина је у залету пошто дигитални систем плаћања омогућава корисницима широм свијета директно обављање трансакција без уплитања посредника, влада, регулатора или централних банака, наводи Блумберг.

Летонска авио-компанија ерБалтик је прије три године најавила да ће почети да прихвата плаћање биткоином, пошто се усредсређује на клијента.

Ова електронска валута је достигла рекордних 2.187,78 долара, тргујући се за око 70 одсто изнад цијене унце злата, према подацима које је прикупио Блумберг.

Извор: Агенције