latinica  ћирилица
23/05/2017 |  08:24 | Аутор: РТРС

УН позвале С. Кореју да прекине с тестирањем ракета

Уједињене нације позвале су Сјеверну Кореју да прекине са тестирањем балистичких ракета како би отворила пут ка разговору са свјетским силама.

"Такве акције пријете регионалној и међународној безбједности", оцијенио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик послије најновије пробе балистичке ракете, коју је Пјонгјанг извео у недјељу.

Он је позвао Сјеверну Кореју да заустави даља тестирања ракета и омогући простор за разматрање наставка "смисленог дијалога", пренио је АФП.

"Јасно је да Сјеверна Кореја отворено пркоси резолуцијама Савјета безбједности убрзавањем својих активности тестирања балистичких ракета", рекао је Дижарик.

Француски амбасадор при УН Франсоа Делатр је јуче рекао да је најновија ракетна проба коју је извела Сјеверна Кореја "још једна неприхватљива провокација" која захтијева "брзу и чврсту реакцију" Савјета безбједности УН.

Делатре је рекао новинарима да се Француска нада да ће Савјет безбједности УН наставити да ради на снажној резолуцији којом се Сјеверној Кореји уводе оштрије нове санкције и захтијева боља примјена постојећих санкција, пренио је АП.

Он је нагласио да се о новој резолуцији преговара "док ми разговарамо" и изразио очекивање да ће чланови тог савјета разговарати о резолуцији током хитних консултација иза затворених врата о Сјеверној Кореји, које ће сутра бити одржана на захтјев САД, Јапана и Јужне Кореје.

Сјеверна Кореја саопштила је претходно да је спремна да развије и започне масовну производњу нове ракете средњег домета, која може да досегне до Јапана и већине америчких војних база које се тамо налазе.

Ракета "пукгуксонг 2", лансирана из Сјеверне Кореје у недјељу, летила је око 500 километара и постигла висину од 560 километара, прије него што је пала у Тихи океан, а сјевернокорејски медији најавили су нове ракетне пробе и у будућности.

Извор: Танјуг