latinica  ћирилица
23/05/2017 |  08:03 | Аутор: РТРС

Линта: Посљедње брисање трага Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио одлуку власти у Госпићу да Срби треба да плате рушење уништених кућа као посљедње брисање трага Срба.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Јасно је као дан да главни мотив власти у Госпићу и низу других хрватских градова да уклоне српске рушевине, није брига за јавно здравље грађана, већ настојање да се избјегне материјална и кривична одговорност и пошаље порука да протјерани Срби нису добродошли", наведено је у саопштењу.

Линта подсјећа да Хрватска већ низ година уклања остатке минираних српских кућа и привредних објеката у Госпићу и другим градовима без писмене сагласности њихових власника.

Он сматра да би "прије уклањања рушевина минираних српских кућа и привредних објеката требало уврдити ко су налогодавци и починиоци терористичких акција".

Хрватска би требало да створи законски оквир да оштећени власници могу у судском поступку да остваре право на накнаду штете, стоји у саопштењу.

Линта позива Министарство спољних послова Србије да тражи од Хрватске да прекине са праксом уклањања остатака минираних српских кућа и привредних објеката у Госпићу и другим градовима без писмене сагласности њихових власника и да упозна Европску унију и друге међународне организације да Хрватска крши начело неповредивости власништва.

"Поред тога, Хрватска на тај начин спријечава поступак утврђивања починиоца терористичког чина с циљем да власници дефинитивно изгубе право на новчану одштету", навео је Линта.

"Пошто истражни поступци нису завршени и власници нису пристали на уклањање рушевина то значи да нико без сагласности власника не би смио да интервенише на приватном посједу", казао је Линта, напомињући да је, нажалост, пракса потпуно другачија.

Извор: Танјуг