latinica  ћирилица
22/05/2017 |  19:04 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Да ли судија може бити сенатор? (ВИДЕО)

Судија Милан Благојевић изјавио је за РТРС да је Високи судски и тужилачки савјет БиХ утврдио да је он у сукобу интереса због тога што је као судија бањалучког Окружног суда именован и за сенатора Српске, што је правно неутемељено.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Високи судски и тужилачки савјет, међутим, не одступа од свог мишљења о неспојивости фунција. Очекују од Благојевића да донесе одлуку о даљем ангажману у Сенату Републике Српске.

Мишљење ВСТС-а још није стигло на адресу сенатора Српске и судије Окружног суда у Бањалуци, али јесте у медије. Тако је сазнао да Савјет сматра да је његов ангажман у Сенату у супротности са Законом о ВСТС-у и Кодексом судијске етике.

"Закон прописује да судија или тужилац не смије да обавља било какву дужност која је неспојива с његовом дужношћу или дужност за коју се може сматрати да омета исправно и непристрасно вршење дужности судије или тужиоца или која може имати негативан утицај на независност или углед судијске или тужилачке дужности те довести у сумњу његову способност да дужност обавља непристрасно", наведено је из ВСТС.

За сенатора Милана Благојевића ово је недовољан аргумент да би акт био правно утемељен. Нико од њега није затражио да се изјасни, а ВСТС се, каже, није осврнуо на релевантне одредбе Устава Српске и Закона о Сенату Републике. Оне, истиче, потврђују да није у сукобу интереса.

- Сенатор се у обљављању дужности мора придржавати Устава и Закона. Како ја то могу бити у сукобу интереса или пристрасан а овамо као судија кад ме и сенаторска функција обавезује да свој посао обављам поштујући Устав, законе и достојанство народа и грађана. Сенат није политичка институција, већ савјетодавно тијело - каже Благојевић.

Свјесни су тога у ВСТС-у, али не одступају од свог мишљења утемељеног на, како кажу, могућој перцепцији о спојивости судске са извршном и законодавном влашћу. Своју одлуку већ су прослиједили предсједнику Окружног суда у Бањалуци.

- Наравно, судија није сам себе изабрао на ту функцију, неко га је изабрао. Судија мора поступати по тој одлуци. Тако да очекујемо његову одлуку о неспојивости фунције - каже Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а.

Прије него што је Благојевић донесе, од ВСТС-а тражиће појашњење о томе да ли је ријеч о мишљењу које није обавезујуће или о одлуци која је обавезујућа. Буде ли у питању обавезујући акт, поднијеће оставку на сенаторску функцију иако, каже, ничим не крши ни законе ни Устав.

Не чини то, додаје, ни предсједник Српске именујући било којег судију у Сенат. Актом ВСТС-а управо се, каже сенатор, покушало сугерисати да је учинио супротно.