latinica  ћирилица
22/05/2017 |  18:46 ⇒ 23/05/2017 | 09:14 | Аутор: РТРС

Акцизе поново узбуркале бх. власт; Босић се обрушио на СМ БиХ (ВИДЕО)

Иако се сматрало да је прије десетак дана завршена, прича о акцизама и даље тресе бх. парламент.
Младен Босић - Фото: СРНА
Младен БосићФото: СРНА

Изјава предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да је обезбијеђена парламентарна већина како би се поново покренуле процедуре за усвајање сета закона о акцизама , на ноге је дигла клуб СДС-ових посланика који се данас обрушио на Савјет министара, гдје сједе и њихови чланови.

Прича да би се акцизе пети пут могле наћи у бх. парламенту за СДС је безобразлук Савјета министара и понижавање Представничког дома. 

- То је за мене непоштовање парламента од стране Савјета министара и на неки начин силовање парламента да по сваку цијену мора да уведе оно што замисли неко из извршне власти. Дакле, незадовољни смо понашањем предсједавајућег Савјета министара који поново инсистира мимо договора са СДС-ом и Савезом за промјене око поновног враћања у процедуру у Представнички дом - рекао је данас Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

Босић тврди да није тачно да акцизе имају везе са Реформском агендом и да су услов за европски пут, да став СДС-а остаје исти, те да има много других начина да се финансира изградња ауто-путева. Истиче да би се годишње могло прикупити 90 милиона КМ од увоза мобилних телефона.

И док се Босић обрушио на Савјет министара, ни његовом страначком колеги Мирку Шаровићу који сједи у том истом Савјету министара није баш јасна Звиздићева изјава.

- Мора овдје Звиздић да изнесе своју визију по овом питању како ће то извести. Ја заиста нисам о томе упознат, нити имам било какве информације које би ишле у правцу конкретних рјешења када је у питању закон о акцизама - навео је ШАровић.

Међутим, Звиздић је и данас вјешто избјегао да одговара на новинарска питања, па је и даље нејасно на коју већину рачуна. Из, на бх. нивоу опозиционог СНСД-а , истичу да на њима није никаква одговорност.

- Звиздић је рекао да је постигнута сагласност и да има довољно руку за доношење одлука везано за ове реформске законе. Ако у те руке рачуна СНСД онда лоше рачуна, а и ако не рачуна представнике Савеза за промјене такође лоше рачуна. Дакле, то што упућује јавности, господин Босић би требало да упути према својим министрима - сматра Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Мајкићева истиче како је свима јасно да парламентарна већина на бх. нивоу не постоји и да се она формира, не од сједнице до сједнице, већ од тачке до тачке дневног реда.

- Тако ће бити и све мање шансе да се било шта усвоји, што значи блокаду парламента, али нека посљедице сносе они који су власт и конституисали - закључује Мајкићева.