latinica  ћирилица
22/05/2017 |  18:38 ⇒ 23/05/2017 | 09:25 | Аутор: РТРС

Мектић наставља критику СДС-а; Шта о "тајкунизацији" кажу у странци? (ВИДЕО)

Сукоб у прњаворском СДС-у, изазван оставком Драгана Мектића на све страначке функције због, како је рекао, тајкунизације странке, не јењава ни трећи дан.
СДС - Фото: илустрација
СДСФото: илустрација

Док посланик СДС-а из Прњавора у Народној скупштини, Миладин Станић поручује да не вјерује да је Мектић поднио оставку због њега, министар безбједности БиХ и данас остаје при својим ставовима, поручивши да је једно од имена које је споменуо, управо Станићево.

Како се све дешава само седам дана уочи Изборне скупштине СДС-а, поставља се питање може ли сукоб из Прњавора пољуљати цијелу странку?

- Ја не контролишем странку у Прњавору - изричит је данас био Миладин Станић, додавши да се све одлуке у Општинском одбору доносе на демократски начин.

Не вјерује ни да је он разлог због којег је Драган Мектић, поднио оставку на све страначке функције, јер каже да са њим има добре односе, чак и породичне.

- О људима дјела говоре. Ја нисам био до краја на састанку, отишао сам на свадбу и не могу коментарисати оно што нисам својим ушима чуо - каже Станић.

Драган Мектић потврђује да је Станић сједницу Општинског одбора напустио прије краја, али због тога јер је, како каже, био револтиран његовом дискусијом. А он је упозорио да у органе странке улазе лица повезана са ратним профитерством и богаћењем.

- Добро, ја сам говорио, ту сам поменуо и Миладина, али не бих сада набрајао, огромна је странка, има људи као и у свакој странци - каже Мектић.

Станић и Мектић различитог су мишљења и када је ријеч о функционисању Општинског одбора СДС-а Прњавор.

- Ништа у вези са радом тог одбора нема нерегуларно. Имамо пуно образованих, младих људи... То је једна од најбољих општинских организација СДС-а - тврди Станић.

Мектић, пак, наводи да је Оштински одбор дубоко подијељен.

 - Тамо се функционише на бази "Ми и ви", преговарају двије стране и једна другу условљавају - тврди Мектић.

Све је стигло и до самог врха странке, који је, судећи по досадашњим изјавама, без јединственог става о овом сукобу.

- Мени је жао што неки људи немају осјећај гдје је граница када својим изјавама праве штету странци, у односу на оно што евентуално постижу - наводи Младен Босић.

Мирко Шаровић каже да је Мектић угледан члан СДС-а и добар министар, те да "у том смислу увијек види његово мјесто у СДС-у".

"Ова дешавања су почетак реализације онога што је предсједник Додик најавио прије неколико дана, да ће СДС напустити још два посланика", поручује потпредсједник Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

Додаје да је Мектић образложењем оставке још једном потврдио оно на шта из СНСД-а упозоравају већ дуже вријеме.

- Недефинисана опозициона политика, као и оно што се дешава у Сарајеву, гдје је усмјерено све на рушење система Републике Српске, јасан је знак и руководству а и самом чланству да то није онај СДС у који су се они учланили - сматра Жунић.

Жунић је додао да очекује и даље осипање чланства СДС-а, а да ли ће до тога и доћи, биће јасније у наредних неколико дана. Први велики тест је Изборна скупштина СДС-а, заказана за 28. мај, када ће се видјети у којој мјери је пламен, који је избио у Прњавору, захватио и остатак странке.